-----------------------------------
Volans
21 Feb 2008 18:27


-----------------------------------
Salut. In primul rand, te-as ruga sa "rasfoiesti" putin acest forum, in particular sectiunile dedicate incepatorilor, si vei gasi raspuns imediat la intrebarile tale, ba chiar  raspunsuri la intrebarile viitoare.. :wink: 
   Acest forum contine foarte multe informatii utile, multumita celor care au contribuit la el, foloseste-le deci. Ceea ce ai intrebat sunt lucruri elementare, la care s-a mai raspuns de zeci de ori...

   Totusi: ceea ce poti vedea cu ochiul depinde de cantitatea de lumina pe care o poate aduna, respectiv de diametrul irisului...care in noptile lui bune are pana la 10 mm diametru. Oglinda telescopului tau are 130 de mm, deci de 13 ori mai mult, adunand astfel mult mai multa lumina. Functia de baza a telescopului este de a aduna cat mai multa lumina, asa incat poate "vedea" imagini mult mai slabe decat ceea ce se poate vedea cu ochiul liber. Imaginile alea sunt apoi livrate in planul focal unde le studiezi marindu-le cu ocularul.(precum o lupa) de 10ori, de 90...130...300 de ori, etc. OK, cu un telescop nu se vad stelele mai mari, ci mai multe, mult mai multe decat cu ochiul liber...a incerca sa vezi stele mai mari prin telescop face tot atata sens cat a incerca sa vezi o bacterie cu ochiul liber...deoarece sunt mult prea departe. Sigur, planete, luna etc le vei vedea mai mari, dar ele sunt foarte aproape de noi (in comparatie cu restul stelelor...exceptand soarele, desigur...)
   
   In teorie un obiectiv trebuie sa aiba un diameru cat mai mare ("cu mai multi mm") pentru a aduna cat mai multa lumina.

Distanta focala : banuiesc ca te referi la distanta focala a oglinzii principale a telescopului tau, si reprezinta distanta de la oglinda pana in locul in care razele de lumina reflectate de oglinda se string si formeaza imaginea obiectelor spre care este indreptata oglinda-in cazul tau aceasta distanta este de 650mm, acolo trebuie plasat un ocular pentru a putea folosi telescopul.


  Imi cer scuze, nu am vazut postul dvs, cred ca le-am scris in acelasi timp....si oricum le-ati explicat mai bine...