-----------------------------------
iulian90
26 Apr 2023 23:01


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

A trecut destul de mult timp de cand nu am mai postat pe acest topic, insa am strans multe imagini cu spectre stelare in tot acest timp, majoritatea realizate cu camera foto Canon 450D in mod Full Spectrum, pe telescopul de 114mm dotat cu prisma-obiectiv.

Am tras capturi la vreo 16 stele, in numai doua seri, insa mi-a luat mult cu prelucratul lor. 
Dar, desi  rezultatele au iesit destul de bune, rezolutia camerei Canon 450D lasa de dorit, este sub cea a camerei Point Grey mai ales in portiunile rosu si albastru din spectrul stelelor, din cauza matricei Bayer a senzorului camerei. De aceea nu am mai continuat sa fac capturi cu camera Canon si i-am montat la loc filtrul LPF1 UV-IR Cut si am continuat sa fac capturi cu camera Point Grey dar prin telescopul de 114mm si rezolutia e chiar mai buna decat cea obtinuta prin micul telescop de 76/700mm cu aceeasi camera. 
Insa vremea nu prea mi-a mai permis sa strang prea multe capturi (ploi, innorari dese, seeing prost ). In plus cu camera Point Grey avand senzorul mai mic decat Canon 450D, nu acopera decat o treime din dimensiunea spectrelor stelare si pentru fiecare spectru trebuie cate trei-patru capturi, iar la unele capturi cu portiuni din spectru cu linii greu vizibile aproape niciun soft nu se descurca sa alinieze corect cadrele la stackare fiind nevoit sa le stackez manual in PS, de aceea prelucrarea spectrelor stelare dureaza foarte mult in cazul camerei Point Grey, dar si rezultatele sunt pe masura, mult mai bune decat cele obtinute cu Canon 450D. 
Deocamdata prezint cele 16 spectre stelare realizate cu Canon 450D, ale celor mai stralucitoare stele de pe cerul de iarna: Sirius, Procyon, Castor ,Pollux, Capella, Aldebaran, Betelgeuse, Bellatrix si multe altele. 
Separat mai postez si o imagine cu spectrele componentelor stelei Castor , care la achizitia de cadre prezenta un spectru "dublu", ca doua dungi colorate in curcubeu, cu linii de absorbtie din seria Balmer a Hidrogenului, care erau usor decalate in spectrul mai intunecos al componentei B fata de cele ale spectrului mai luminos al componentei A. Insa ca aspect ambele spectre sunt indentice, ceea ce denota faptul ca ambele componente fac parte din aproape aceleasi clase spectrale ,anume: A1V, respectiv A2Vm.