-----------------------------------
zoth
27 Apr 2023 17:20


-----------------------------------
Dupa testele vizuale esuate la magnificatii medii si mari, am urcat luneta pe bancul de proba. Testul Ronchi a avut un rezultat ciudat. In lumina alba obiectivul arata clar supracorectie dar cumva asimetrica in sensul ca intr-o parte a obiectivului supracorectia parea mai mare iar in partea opusa parea ceva mai mica. E prima data cand intalnesc asa ceva ... am crezut ca nu e centrat bine obiectivul cu toate ca la alinierea pe luneta parea relativ ok.
Am reluat testul cu filtrul long pass 495nm (galben) si apoi cu cel de 540nm (solar continuum) cu rezultate similare. Am mai gasit pe la mine un filtru rosu inchis Wratten 29 (620nm) cu care testul a aratat un rezultat si mai ciudat, pe o parte obiectivul parea usor supracorectat iar pe partea opusa, usor subcorectat.
Am intrerupt testele, am scos obiectivul de pe luneta si l-am desfacut. Am marcat apoi transversal obiectivul pentru a sti cum au fost asezate lentilele si am scos banda de sigilare. La o privire amanuntita nu am detectat nici o neregula, asezarea lentilelor parea ok, integritatea lor la fel, inelul spatiator lucrat foarte bine si fara urme de bavuri.
Ce mi s-a parut in neregula a fost diametrul intern al celulei care parea binisor mai mare decat diametrul lentilelor. Am taiat trei fasii din banda auto de aluminiu si le-am montat pe peretele interior al celulei dispuse la 120 grade pentru a reduce din joc dar fara a strange lentilele.
Am montat totul la loc fara sa mai sigilez lentilele si am urcat din nou luneta pe banc.
Testele in lumina alba, galbena si verde au aratat mai departe supracorectie dar de data asta cat se poate de simetrica iar testul in lumina rosie a aratat dupa cum ma asteptam corectie echilibrata.
Am tras concluzia ca obiectivul nu era asezat bine in celula iar din eroare acest obiectiv a fost optimizat pentru h alfa, altfel nu-mi explic comportamentul lui.
Urmeaza sa mai fac niste teste vizuale si apoi sa vad cum reusesc sa maresc spatierea intre lentile pentru a-l corecta in lumina alba sau in 540nm.