-----------------------------------
zoth
02 Mai 2023 09:38


-----------------------------------
Aseara pe cand asteptam sa rasara stelele sa pot face un test, am vazut Luna in fereastra de vizibilitate a locatiei mele. Nu trebuie sa mai spun ca ea a devenit vedeta serii. Am luat ocularele necesare si am echipat din start diagonala cu filtrul LP 495nm pentru a ma putea concentra pe claritatea si rezolutia imaginii.
Am inceput cu 30x pentru centrare  si vedere de ansamblu cu imagine buna, fara repros. In zona terminatorului lunar se afla craterul Schiller, unul dintre preferatele mele. Am urcat progresiv la 75x si 125x cu imagine taioasa si contrast excelent. La ultima magnificatie am fost curios sa dau jos filtrul sa vad cat de tare se simte cromatismul. Surprinzator pe pozitia corecta de focalizare acesta nu era prezent. Am montat inapoi filtrul pe diagonala si am urcat la 150x si 188x cu rezultate similare pe claritate si contrast. A fost o placere si o surpriza pentru mine sa constat ca ascutimea imaginii la aceste magnificatii nu a cedat nici un pic. La aceste ultime doua magnificatii incepeau sa se distinga structuri fine de relief pe marginile craterelor vizate precum si in domurile sau muntii centrali. Foarte fain si la fel de surprinzator  :) 
Incurajat de aceasta experienta am pus in diagonala si cel mai mic ocular din dotare cu care am urcat la 200x. Prima impresie a fost aceea ca a cedat usor contrastul, parca imaginea devenise putin stearsa. Am dat sa schimb ocularul cu cel de 188x sa verific daca s-a intamplat ceva si cu ocazia asta am tras o privire si prin portocular. Da, aparuse pe directia Lunii crenguta unui copac din fata. Am asteptat ca Luna sa treaca de aceasta pozitie si am incarcat din nou ocularul pentru 200x. Imaginea isi revenise spectaculos, doar focusul devenise critic, noroc cu demultiplicatorul focuserului.
Am incercat apoi si un test pe stea sa vad pe unde se afla corectia obiectivului dar testul nu a fost concludent, luna lumina asa de tare ca nu mi-am dat seama si nu mai vreau sa trag concluzii pripite.
Am totusi convingerea ca ma aflu pe graficul din stanga sau foarte aproape de el din imaginea precedenta.