-----------------------------------
zoth
10 Mai 2023 09:25


-----------------------------------
Am sa pun aici cateva masuratori facute asupra obiectivului in ideea ca vor fi utile la un moment dat ...

Lentila pozitiva:
- diametrul fizic brut 154 mm
- grosime axiala 25 mm
- grosime marginala 9 mm
- masa 1040 gr
- sageata R1 ~7 mm
- sageata R2 ~9 mm

Lentila negativa:
- diametrul fizic brut 154 mm
- grosime axiala 17 mm
- grosime marginala 24 mm
- masa 1630 gr
- sageata R3 ~9mm
- sageata R4 ~1-2 mm

- Masa celula metalica plus inel spatiator plus inel elastic plus inel strangere plus inel decorativ 980 gr
- Grosime marginala lentile montate (inlusiv inel spatiator) 42 mm
- Masa totala obiectiv 3650 gr

Cu datele astea in fata, atentia mi-a fost atrasa de afirmatia de pe situl Istar:
WE HAVE INCORPORATED SPECIAL HEAVY (SHORT) FLINT GLASS IN ALL R30, R35 AND R50 DOUBLET DESIGNS IN ORDER TO REDUCE CHROMATIC ABERRATION AND INCREASE RESOLUTION.
Ei bine, afirmatia de mai sus te duce logic cu gandul ca obiectivul poate fi format dintr-o lentila pozitiva ce foloseste un crown clasic gen BK7 sau BAK1 combinat cu o lentila negativa din sticla flint dens, gen SF sau asemanator.
Simularile facute pe softul de calcul pentru datele masurate la lentila pozitiva mi-ar da o masa de aprox 776 gr daca ar fi fost folosit sortul BK7, valoare mult diferita de cea masurata, deci concluzia logica de la care am plecat nu este corecta.
Este foarte posibil in situatia data ca lentila pozitiva sa foloseasca o sticla din clasa SK, LaK sau PSK, informatie ce a fost omisa pe situl producatorului.