-----------------------------------
zoth
13 Mai 2023 14:58


-----------------------------------
In mod sigur descentrarea lentilelor s-a produs in urma transportului. Off, si-l aliniasem asa fain ...
Am observat la obiectivul asta o tendinta nativa spre descentrare. Posibil ca afinitatea asta sa se datoreze faptului ca lentilele sunt foarte grele si diametrul interior al celulei cu toleranta cam mare fata de cel al lentilelor. In plus ansamblul lentile/spatiator nu este strans cu inel rigid ci cu inel elastic. Socurile mecanice il pot descentra relativ usor. Bine totusi ca a ajuns intreg, centrarea se poate reface relativ usor ...
Atentie la doua aspecte, descentrarea obiectivului are impact destul de mare asupra performantei lui si poate duce si la o interpretare falsa a corectiei obiectivului chiar daca faci test pe stea.
La testul pe stea, din cauza sferocromatismului mare vizibil in extrafocal eu m-am ghidat mai mult dupa luminozitatea celor doua figuri intra/extra care ar trebui sa fie cat mai apropiate la aceeasi defocusare de 3-4 inele.
Cand am facut optimizarea obiectivului probabil am contribuit si eu la sensibilizarea descentrarii prin metoda pe care am aplicat-o. Sigur, mi-am dat seama numai dupa ce am comis-o ... Ai sa vezi despre ce e vorba dupa ce desfaci obiectivul.
Spor si cer senin!