-----------------------------------
Mig71
15 Mai 2023 13:02


-----------------------------------
Sambata si duminica am fost pe varful Magura  si am facut drumetii in satele Pestera si Simon de langa Moeciu. Am admirat crestele inzapezite ale muntilor Bucegi si Piatra Craiului cu ochii liberi si  prin binoclu (binocluri). Au fost trasee usoare si o ocazie buna sa compar cele 3 binocluri din dotare.
Binoclul Nikon de la Cristib imi place inca de la prima atingere. Usor, cu balamalele si rotita de focus care merg lin.
Mai are un avantaj - reglarea dioptriei la ochiul drept  necesita o miscare mai ferma astfel incat nu se deregleaza asa repede ca la Lacerta Smart 10× 50. 
Imaginile prin el sunt foarte clare dar mai putin luminoase ca la fratii mai mari. Nu prezinta aberatii cromatice mai ales daca il compar cu Celestron 15X70.
Am privit de pe dealurile de langa satul Simon refugiul din Saua Strunga( sper sa nu ma insel). Situat pe un platou acoperit total de zapada , la  limita cu un cer luminos . Imaginea cu Lacerta a fost doar putin mai buna ca la Nikon . Foarte clara la ambele dar se simtea diferenta intre 10X si 8X. Dezamagirea a fost  Celestron care strict in cazul asta din cauza aberatiilor cromatice prezenta o imagine mai mare si mai lipsita de detalii.Nu am reusit sa fac poze cu refugiul, atasez alte poze facute cu telefonul prin ocularul binoclului Nikon.
Ce ma uimeste la Nikon este ca nu are capace de protectie la obiective, are doar la oculare.
Cat despre observatii astronomice am patit rusinea- seara , pana sa se intunece am admirat cerul senin, am facut un mic plan de observatii si m-am intins sa ma relaxez putin.Si m-am trezit dimineata.&#129327;