-----------------------------------
Erwin
21 Mai 2023 08:10


-----------------------------------
Mul&#539;umesc, prieteni, nu sunt eu cel mai fotogenic dar sper că am făcut treabă bună pe-acolo... 

Luneta albă este Meade 90/1000mm &#537;i îi mul&#539;umesc încă odată lui Sorini care mi-a împrumutat o prismă Herschel, ca &#537;i anul trecut, fabricată de Silviu/Zoth. Am cumpărat luneta din bazar, destul de ieftin, special pentru Soare &#537;i popularizare dar nu intră în focus cu prisma Herschel de la Institut. Montura este Vixen GP, motorizată cu onStep. De data asta am alimentat-o dintr-o baterie Li-Ion de 20V/2Ah de la Lidl care a &#539;inut eroic mai mult de 6h de&#537;i era par&#539;ial descărcată. Spre seară la Venus &#537;i Castor am dat la "manivelă". 

Luneta mică este "Locomotiva cu aburi", obiectiv de binoclu de 70mm F/4, aici îi mul&#539;umesc lui Mircea Pteancu pentru prisma diagonală montată în interior. Focuserul este de la Max (BMB) &#537;i provine de la un microscop Zeiss. 

Am mai adus &#537;i stereo-microscopul luat tot din bazar acum câ&#539;iva ani, la care vizitatorii se puteau uita la un meteorit. 

Căr&#539;ile lui Adrian &#536;onka &#537;i Mirel Bîrlan s-au vândut la standul nostru iar la cel alăturat al lui Drago&#537; Bra&#537;ov s-au vândut căr&#539;ile lui Marcel Jinca. 

Sper ca cei care au fost au văzut standurile Astroclubului Bucure&#537;ti unde activează mul&#539;i astro-prieteni, Balaurul adus de Fanex tocmai de la Clujuu împreună cu astropozele sale, instrumentele recreate de astronaviga&#539;ie de la Astronautics Mangalia ale domnului comandor Vasile Chirilă, au vizitat standul SARM &#537;i câte &#537;i mai câte altele... 

Mul&#539;umesc pentru vizită celor care au venit &#537;i am apucat să schimbăm două vorbe. Timid am fost &#537;i eu cândva, la început, când m-a luat Doru Drăgan sub aripa lui ca să zic a&#537;a, la eclipsa par&#539;ială de Soare văzută la Observatorul Timi&#537;oara.