-----------------------------------
Mig71
23 Mai 2023 12:45


-----------------------------------
Am reusit aseara sa montez si sa ma joc putin cu Starsense varianta Home made . Aplicatia o aveam in telefon activata cu metoda descrisa mai sus. Pentru prinderea telefonului am folosit un suport de tel  pt bicicleta plus un stut metalic prins de tubul telescopului cu un surub. De suport am lipit cu ajutorul unei platbande indoite la 45 grade o oglinda obisnuita 7x7 cm. ( daca indrepti noaptea spre cer telefonul simplu cu aplicatia deschisa arata zenitul la picioare deci oglinda e obligatorie).
Reglajul a fost usor prima data din nuca suportului apoi din aplicatie se centreaza pe tinta.
Cerul nu era perfect senin si poluare luminoasa ca la margine de Bucuresti. De exemplu in Leo se vad doar cele mai stralucitoare 4 stele. Cu telescopul asezat aiurea am cerut Regulus la care m-a indrumat destul de bine .Nu era in ocularul de 25 mm dar era in f. bine in campul cautatorului.
Am cautat doar cu aplicatia M3. Tot destul de repede in campul cautatorului. Am observat cu mai multe oculare dar nu era cea mai buna noapte de observatii. Cu ocularul de 6 mm se vedeau stele componente. 
Am trecut la la M53 . Si aici surpriza .
Am urmat indicatiile aplicatiei si am privit in cautator. Doar cateva  stelute. Putin dezamagit am privit si prin ocularul de 25 mm. Si roiul era acolo. Cerul era atat de luminat si norii subtiri faceau ca stralucirea palida a lui M53 sa nu fie observata in cautatorul optic.
Am avut ecranul setat pe lumina rosie , nu cred ca adaptarea la intuneric a avut de suferit.
Starsense este excelent si am o mica mustrare de constiinta ca il am pe usa din dos .In prima faza chiar am dorit sa cumpar sistemul dar nu se vinde separat.Pentru un incepator care inca nu are telescop si vrea sa cumpere unul recomand unul dotat cu asa ceva. Este mai ieftin ca un go to si nu necesita aliniere.
Apare doar riscul sa nu inveti niciodata sa cauti manual.
Gelu