-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Feb 2008 14:16


-----------------------------------
Dupa putina etimologie astronomica ,sa ne ocupam si de optica practica.Un ocular de 1,25 toli  are diametrul exterior nominal (teoretic) de 31,75mm.Probabil ca ocularele Kellner de la telescopul tau au un diametru de 0,96 toli adica 24,5mm.Poti folosi linistit un ocular de 24,5mm la luneta ta care are portocularul de 31,75 mm cu ajutorul unei reductii ,a unei bucse, care are alezajul/gaura de 24,6mm iar diametrul exterior de 31,7mm.Orice strungar poate sa-ti execute bucsa respectiva.Eu am trei oculare de 24,5mm si te asigur ca nu am de gand sa le arunc ,deoarece cu ajutorul cate unei bucse le-am modificat in format 1,25 toli/31,75mm pe toate trei.
Ca un comentariu,diametrul exterior nu-ti garanteaza valoarea unui ocular.Doua din ocularele mele de 24,5mm/0,96 toli sunt ortoscopice Vixen si sunt chiar bune,iar celalalt este un Kellner Celestron excelent.
In acelasi timp am vazut ,ca de observat cu ele nu se prea putea, oculare de 31,75mm/1,25 toli cu lentile din plastic.Pfui...Cauta un strungar,fa-ti bucsele.Mircea