-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Iun 2023 11:38


-----------------------------------
Ca sa-l necajesc otara pe nobody (ca stiinta nu i-o poate contesta nimeni): te informez ca in catalogul Flamsteed nu exista nici un numar atasat stelelor, nici 30, nici 31, nici altele. Si dumnealui a mers pe varianta medievala vorbind despre steaua ''din ochiul stang'', ''din cornul drept'' sau alte organe ale ciumafailor imaginare cu care au umplut hartile stelare inaintasii nostri.
Aceste numere nu au nimic a face cu Flamsteed. Ele au fost adaugate ulterior de catre Lalande.
Si neamtul J. Elert Bode a facut o propunere similara dar a fost preferata propunerea lui Lalande.

Roman

''Spectroscopic'' arata modul in care a fost descoperita si/ sau observata steaua respectiva. Adica nu pot fi rezolvate stelele componente ci sunt studiate prin intermediul deplasarilor liniilor din spectru.

''Eclipsing binary'' inseamna ca acea stea este dubla (dar nerezolvabila) si este si stea variabila deoarece isi modifica luminozitatea din cauza trecerii uneia din stele prin dreptul celeilalte.
(Inca nu am auzit de vreo dubla rezolvabila care sa fie si ''variabila cu eclipsa''. Uite insa un subiect care poate ca merita investigat.)

Despre stelele duble optic...
La noi pe forum s-a incetatenit mentalitatea de a fi tratate cu ''flit'', fiind considerate neinteresante.
Nu-i deloc asa. De fapt, lucrurile stau invers. Stelele duble au fost descoperite tocmai in timpul cautarilor de asemenea obiecte, numite acum ''duble optice''. Scopul cautarilor a fost acela de a gasi stele cat mai apropiate aparent pentru a le studia miscarile proprii, mult mai usor de facut pe ele decat atunci cand stelele sunt la mari distante aparente.
Am aratat acest lucru intr-un articol care va apare in aceasta luna intr-o revista de Astronomie straina care a considerat subiectul ca fiind foarte interesant. 
( Am profitat probabil de naivitatea lor, vazand ca  inca n-au ajuns la nivelul superior al forumurilor evoluate ...)  :ugeek: 

Felicitari pentru progrese si mai ales pentru poza reusita a lui Omicron 1 Cyg.
In domeniul stelelor duble este recomandabil sa folosim denumirile specifice.
Ce ai fotografiat tu se numeste STFA 50, alcatuita din STFA AC si STFA AD.
Steaua A are si un companion B dar aceea este dubla HJ 1495 AB cu companionul de magnitudinea 13,4. Am sa incerc sa o observ cu dobsonianul de 250mm, am sanse de reusita deoarece are separatia de 36,5''.
STFA 50 cu siguranta va fi foarte frumoasa prin Makul tau de 70mm, cele trei stele au culori diferite. De aceea yankeii o numesc ''The Patriotic Triple Star''.

https://www.cloudynights.com/topic/226303-omicron-1-cygni-the-patriotic-triple-star/

Cer senin, Mircea