-----------------------------------
romh
03 Iun 2023 15:42


-----------------------------------
Felicitari pt articol, Mircea.

Nici in cartile cu care am crescut subiectul nu a fost tratat indeaproape, poate o mentiune la capitolul "Stele".

Nu cred ca pot sa obtin imagini ca pe cloudy nights, dar o sa incerc sa fac o tentativa de stacking la un moment dat, poate reusesc sa scot mai multe stele in prim plan.


EDIT: Hai ca mint, exista 3 pagini despre stele duble in cartea revizuita de A.M Prokhorov. 
Se mentioneaza diferenta dintre duble fizice si vizuale, se precizeaza ca cele triple/cvadruple sunt seminficativ mai "rare" decat cele duble. Se mentioneaza studiul cu interferometrie si un termen nou pt mine "speckle-interferometry". Sunt mentionate si metode astrometrice. Dublele fotometrice sunt numite "scurte" sau nu traduc eu bine. Este mentionata existenta sistemelor cu 6 sau 7 stele.. Pentru ei sunt mai importante sistemele duble cu gauri negre, stele variabile, nove, pulsari. Sunt date si niste grafice cu variatia luminozitatii in functie de orbita stelelor. Este ciudat ca pt acest articol sunt citate ca surse niste carti sau articole scrise de Alan Batten si Paul Couteau