-----------------------------------
horatius
25 Feb 2008 02:00

Interferometru
-----------------------------------
Ma adresez in special lui Octavian Stanescu, Zircon, Doru, dar si celorlalti care au experienta cu asa ceva.

Vreau sa construiesc un interferometru. Solutiile comerciale nu m-au impresionat, sunt prea urate (30-40000$ minim). Din ce am studiat, un interferometru Fizeau e cel mai simplu de construit, deci pe asta il voi face si eu. Vreau sa pot testat atat lentile (lunete), cat si oglinzi (telescoape), precum face individul din linkul urmator: http://astro.uni-tuebingen.de/~grzy/APO.html.

Intrebari:

1. Modelul de la Ceravolo foloseste ca element de referinta o lentila. La ce foloseste oglinda din imaginile din linkul de mai sus. Am inteles ca e un optical flat, utilizat in autocolimare, deci tot un elemet de referinta. Ce rol are aceasta oglinda mai precis, cum "interactioneaza" cu interferometrul?

2. De unde se pot cumpara lasere HeNe rosii si verzi de 1mV la un pret normal (pana in 150$ bucata).

3. Am gasit optical flats lambda/10, lambda/20 cu diametre intre 50mm si 90mm aluminizate si nealuminizate la niste preturi bune. Cele nealuminizate la ce sunt utile?

4. De unde se poate cumpara un banc optic cu suporti reglabili micrometric pe ambele axe la un pret mai normal? Sau elemente componente macar pe care sa le asamblez/utilizez dupa necesitati eu? Sau stiti pe cineva care poate construi unul aici in Romania? Am nevoie sa fie simplu (am niste idei de design, dar nu stiu de unde as putea lua componentele - profile de aluminiu de diferite marimi, grosimi). Orice idei pentru un banc optic sunt binevenite.

5. Ce altceva mai trebuie sa stiu inainte de a ma aventura in asa ceva?