-----------------------------------
iulian90
19 Iun 2023 13:08


-----------------------------------
Multumesc frumos. :)
Da domnu Mircea, aveti dreptate, nu cred ca se merita inlocuirea primarei , demult am renuntat si eu la aceasta idee, pentru ca scap de o problema dau de altele mai dificile . Chiar daca as fi schimbat primara sferica cu una f/4 parabolica , de coma nu as fi scapat , ba chiar ar fi grava si mi-ar fi trebuit un corector de coma in locul celui Jones-Bird, care ar fi costat mai mult decat am dat eu pe telescopul de 114/900mm plus accesorii (filtre , oculare , barlow ) la un loc, asa ca nu se merita , mai bine il las asa si il folosesc la vizual, fata de inainte de a-i inlocui secundara telescopul de 150mm se comporta mult mai bine, rezolva si spliteaza bine stele precum Epsilon 1/2 Lyr , Mu Dra , Gamma Vir , chiar si mai dificile ,ca Izar , Lambda Ophiuchi, in unele conditii bune am splitat si stele duble subarc cu acest telescop , deci este apt si la grosismente mari, chiar daca nu exceleaza la calitate deosebita,  ca telescopul de 114mm. Iar coma nu e asa deranjanta la vizual precum la foto. :)