-----------------------------------
iulian90
19 Iun 2023 23:50


-----------------------------------
Da, am facut si poze si capturi prin telescopul de 150/1400mm , pun o poza cu craterul Copernicus de pe suprafata Lunii, o imagine cu Jupiter de acum doi ani si un link catre pagina din topicul "Lady Luna" unde am mai postat si alte imagini cu cratere selenare pozate prin acest telescop. 

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3420&postdays=0&postorder=asc&start=1050

Imaginile sunt satisfacatoare, unele chiar bune, in ciuda comei destul de vizibile care o prezinta telescopul de 150mm. Dar nu cred ca mai am imagini faucte prin acelasi telescop inainte de inlocuirea secundarei, atunci oferea niste imagini proaste, cam neclare din cauza astigmatismului generat de secundara originala cu probleme in ciuda faptului ca ma straduisem sa il colimez cat mai bine (apropo de colimare, acest tip de telescop e  pretentios cand vine vorba de colimare si chiar la focalizare, avand o profunzime foarte mica in care se obtine o imagine clara, necesita un focuser precis, eventual cu reductie).
In afara de inlocuirea secundarei ,l-am mai dotat cu cautator Telrad 1x construit in regim DIY si cu un altul optic 6x30 cu diagonala, in rest nu i-am mai facut alte upgrade-uri.

PS. Vad ca al tau telescop Seben 150/1400 ofera imagini mai bune decat oferea telescopul meu inainte sa-i inlocuiesc secundara, se pare ca al meu asa se nimerise, cu probleme la secundara din fabrica.  Acum ambele sunt aproape la "egalitate" la calitate (depinde si de camera ,de conditii etc).  :wink: