-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Iun 2023 12:59


-----------------------------------
Erwin

Ma bucur ca m-ai inteles. Nu pot si nici nu vreau sa aduc atingere astrofotografilor care muncesc pe branci pentru rezultatele pe care le obtin.
Cei care, constransi de imprejurari, fac compromisuri si renunta la reflectoarele mari si grele in favoarea unui ED sau apo mic sunt oameni intelepti.
Si eu, asa am ajuns sa construiesc primul meu dobsonian, ca un compromis. Nu am crezut nici atunci si nu cred nici acum ca acesta este telescopul ideal. 
Dar daca nu alegeam varianta de montura Dobson, era vai si amar de bilutele mele.

Telescopul ideal, pentru mine, ramane reflectorul dublu, asa cum a fost propus de Danjon si Couder : montura engleza, cu pilastri la ambele capete ale axei polare + reflector Newton (cat mai mare si mai luminos) pe o parte + reflector Cassegrain cam de acelasi calibru dar cu F/D pe la 20 sau 30, pe partea cealalta. In ziua de azi, Cas-ul ar putea fi inlocuit cu un Ritchie-Chretien de aceeasi apertura cu newtonianul.
Ceva ''de genul'' ca in poza, dar diferit.
Dar, vorba poetului: ''ideal de neatins'' !
Asa ca, la urmatoarea seara senina, voi face iar observatii cu doburile sau cu binoclul ...

Mircea