-----------------------------------
predattak
24 Iun 2023 15:43


-----------------------------------
Sunt seriosi cei ce vand instrumente astronomice la noi: astromagazin, telescop expert etc.
Cine te-a sfatuit sa iei un telescop de 10"?
Cand alegi un intrument, in primul rand trebuie sa precizezi scopul (adica, ce vrei sa faci cu el, ce tip de observatii - sau, poate, astrofoto). Apoi, buget. Nu in cele din urma, trebuie sa tii seama ca un telescop mare si greu e dificil de transportat, asta daca nu va sta intr-un punct fix. De unde vei face observatii? Si, mai ales, sa tii seama ca mai mare nu-i, neaparat, mai bun. Un setup portabil te va scoate la aer mai mult decat unul greu.
Dar, ca idee, montura Dobson e cea mai compacta, accesibila si intuitiva dintre monturile recomandate incepatorilor. E o azimutala menita observatiilor. Se poate si cu GoTo (adauga la pret), ceea ce ti-ar usura cautarea si identificarea obiectelor ceresti.

Am fost sfatuit de utilizatorii altor forumuri de specialitate din strainatate. Am vazut si videouri pe tub tot asa de la canale care se specializeaza in asta (ex: Ed Ting, Small Optics etc) si toti recomanda dobson inter 8 si 10" "dar daca poti sa iei 10" pt ca aperture is king" si pe langa planete o sa iti deschida drumuri si pt obiectele deep sky"

Eu il vreau in general pt planete si poate unele obiecte deep sky pt ca nu stau undeva unde sa am un cer cu o poluare luminoasa foarte foarte mica. e un mediu rural/suburban.

La astrofotografie nici nu ma gandesc pt ca e foarte scump.

Ca greutate si portabilitate in general eu o sa ma misc intre doua locatii, dobsonul de 10" (daca il iau cu flextube) e destul de acceptabil ca transport.

Buget, unul destul de mic - 1000 - 1200 euro

Eu m-am gandit la SkyWatcher Skyliner 254/1200 Flextube
Ramane de vazut la ce concluzie o sa ajung dupa ce vb cu voi si ce o sa cumpar la sfarsit, dar asta era planul initial.