-----------------------------------
Bivanus
24 Iun 2023 20:07


-----------------------------------
@predattak salutare si bine ai venit in minunata si paradoxala lume a astronomiei unde totul zboara dar putine se mananca ( probabil pt ca sticla si aluminiul nu sunt comestibile...)

Si eu am intrat mai intai pe forumuri din strainezia si de abia apoi am ajuns si pe Astronomy.ro , asa ca am o oarecare idee privind sfaturile confratilor din alte zone cu media de venituri nitzel mai mare si , uneori , cu roti implantate in loc de talpi direct de la iesirea din ...hangarul matern.

Lume aglo-saxona are o vorba legat de ei insisi: take it with a grain of salt    :D 

Prima observatie: sfatul dat nu este rau , dar este doar atat - un sfat. Ai stat langa un Dobson de 8" / 10" sau si mai si langa un Newton de aceleasi dimensiuni? Ai incercat sa il ridici ? Ai vazut cata mai fieroaica de montura trebuie pentru cel din urma? Sau ai intrat la "Vinde" nitzel mai jos in forum sa vezi cate sunt de vanzare ?  :wink: Nu pot decat sa fiu de acord ca apertura face tura dar ...sigur ceea ce iti doresti acum la inceput este caratul cu carca ? Nu ai vrea mai degraba sa te uiti repede si eficient la planete , luna , DSO-uri ? 

A doua observatie: Chiar si cei mai hardcore reflectoristi din slbatica strainezie sunt de acord ca cel mai bun telescop pentru un incepator este...un refractor ...adica un telescop cu lentile , de preferat undeva in intervalul 70 - 100 mm , daca se poate pe o montura equatoriala dar nici alt-azimutala nu e rea.
Din exemplu personal - am inceput cu un acromat Bresser 70mm F5 ( adica 350mm lungime optica) , am upgradat la un apocromat TS 102mm F7 (714mm) si mai de curand am luat de la un confrate de pe forum un apocromat de SW 72mm (420mm) si cea mai buna investitie a fost montura EQ6 care a costat mai mult decat telescoapele la un loc.

A treia observatie: Doar pentru ca eu personal prefer telescoapele refractoare nu inseamna ca am ceva impotriva altor tipuri constructive , din contra, tinand cont ca nu esti interesat primordial de astro-foto cred ca GunDALF a pus punctul pe i, un Mak/SCT e posibil o alegere buna pentru tine. 

Legat de magazine , grosul jucariilor le-am cumparat din strainatate direct (www.teleskop-express.de) sau la mana a doua de pe forum restul le-am luat de pe www.astromagazin.ro cu un singur reper luat de pe www.telescop-expert.ro

EDIT: uite ce ti-as zice sa iei DACA ai vrea si astro-foto  https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=224934#224934
Si la ce ti-as fi zis sa te uti repede inainte sa se dea...dar deja s-a dat...
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=224910#224910