-----------------------------------
Mig71
25 Iun 2023 11:26


-----------------------------------
Salut,
Acum 4 ani eram exact in situatia ta si am ales ca primul telescop Dobson SW 10 inchi tub intreg de la Telescop Expert. Nota 10 magazinului - doamna care se ocupa de afacere a avut un drum in Bucuresti si a adus personal comanda. Cred ca a facut si o promotie am primit cadou un barlow .
Cat despre instrument pot sa zic ca a fost o alegere buna merge si la planete si la DSO , la Luna ofera imagini incredibile.
In schimb este destul de voluminos , nu poti sa asezi intr-un raft , iti trebuie un loc intr- o magazie , camera unde sa fie protejat de praf si de persoanele neatente din familie. Daca vrei sa il pastrezi cu tubul orizontal se complica si mai mult treburile.
Greutatea lui este o chestie subiectiva. Daca ai mai transportat saci de ciment pe scari nu pare asa greu. Problema este combinatia intre greu si fragil.Plus ca trebuie o masina incapatoare sa incapa tubul separat in cutia lui si montura separat.Incarcatul si descarcatul din masina este o operatiune relativ complicata de unul singur.Eu ma descurc dar nu as face asta saptamanal( si am carat saci de ciment pe scari )
Asa incat acum doi ani am cumparat si un refractor SW 102 mm  cu montura AZ3 de la Astromagazin , livrare fara probleme, mult mai usor de depozitat si transportat. Si utilizat mai des in deplasare.

Gelu