-----------------------------------
predattak
25 Iun 2023 13:58


-----------------------------------
WoW! Multumesc mult pentru sfaturi, sincer nu m-am gandit ca o sa primesc atatea mesaje.  :lol: 

Saiph intreba daca am ceva experienta sau daca macar am avut ccontact cu instrumente optice.
Da si nu: 
- Binocluri - am si am avut de la proaste la mediocre si de uz militar... le-am folosit ani de zile, am vazut prin ele mai toate planetele de la jupiter si cei 4 pui ai lui( caci doar 4 se vedeau prin binoclul meu, am reusit incredibil sa le fac si poza) pana la uranus (da.. doar un punct alb dar pt mine a fost ceva interesant), de luna nu mai vorbesc m-am uitat, ma uit si am sa ma uit la ea cu orice am cat o sa mai fiu prin lumea asta; luna e geniala. Ba chiar m-am aventurat putin si pe la Andromeda.. (la cerul meu o vezi doar cu binoclu si in general cu averted vision), Alcor &#537;i Mizar si altele ce se pot vedea cu binocluri care nu sunt astronomice.

La capitolul telescopae insa... sunt mort
Nu am vazut un telescop irl, nu am pus mana pe unul, nu m-am uitat prin telescoape niciodata si unde stau eu nu exista lucruri precum sesiuni introductive in astronomie etc unde eu sa pot sa vad lucruri "pe viu".

Inteleg ca multi dintre voi sunteti ingrijorati in privinta greutatii unui dob de 10" si sunt de acord, doar tubul are 14.9kg ceea ce nu e extrem greu dar nici nu poti sa umbli cu el in brate aiurea pe campuri, noaptea.. inteleg dar nu stiu cat de mobil o sa fiu sincer oricum... cred ca 99% din cazuri o sa fiu intre 2 locatii, la mine la apartament unde am balcon si un cer semi decent si la cealalta locatie a mea unde sunt la casa si am o deschidere mai mare plus un cer mai bun putin.
Pe de alta parte nu stiu nici ce o sa vreau sa fac practic dupa un an sa zicem .. poate o sa vreau sa fiu mai mobil... socoteala de acasa .. stiti voi.. 

S-a recomandat Maksutov, m-am uitat dar nu stiu ce sa iau
Momentan l-am gasit pe asta : https://www.astroshop.ro/telescoape/bresser-telescop-maksutov-mc-152-1900-messier-hexafoc-exos-1/p,54353
Nu am habar daca e o alegera buna/proasta/mediocra, nu stiu daca bate sau nu un dob de 10" la vizual (la detalii nu cred pt ca apertura e 6")dar 100% il bate de il usuca la portabilitate.

La refractoare m-am uitat dar sunt MULT prea scumpe pt mine.

Vreau sa intelegeti un lucru, eu vreau un telescop care sa ma tina. La ce ma refer:
Vreau ca si peste 1, 2 sau 3 ani sa am ce sa fac cu el.. de aceea am evitat toate telescoapele brenduite "pt incepatori" chiar daca sunt un incepator. Chiar daca asta inseamna ca o sa imi fie mai dificil la inceput pt ca telescopul nu o sa "ma tina de mana" sincer nu stiu cand o sa imi mai permit sa adaug inca un telescop la "colentia mea", sincer nu in unrmatorii 4 - 5 ani... sunt la o varsta la care vin de toate .. poate familie, poate copii etc , sunt sigur ca intelegeti la ce ma refer.

S-a mai vorbit de oculare de calitate, va rog sa imi explicati ce inseamna ocular de calitate.
Adica, cam intre ce preturi se situeaza ele si eventual daca se poate un exemplu doua. De alea scumpe stiu deja .. teleview si alte minuni, e plin youtubeul de oameni care se mandresc cu ele dar sunt mult peste ce pot eu financiar.

Am inteles in linii mari ca ai cam avea nevoie de 3 oculare la inceput unul wide fov si low mag 25, 30  mm (sau chiar mai mult), unu intre ele de 10 15 mm si unu de 6 - 7 mm plus un barlow 2x nu ar strica pt ca iti dubleaza practic numarul de oculare si e folositor la planete.

Putina indrumare si in partea asta nu ar strica.