-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Iun 2023 14:55


-----------------------------------
Daniel

Deoarece ai spus ca vrei sa faci si observatii planetare, taie de pe lista Flextube.

Cate bordeie atatea obiceie, bine zis. Uite care sunt ''obiceiurile'' din bordeiul meu observational.

Sfatul strainezilor este foarte bun, tie iti trebuie un dobsonian de 8'' sau de 10''.
De anul trecut din Martie, le am pe amandoua.
Dobul meu de 200mm este DIY, are in total 18 kg, il pot plimba prin curte ''intr-o bucata''.
Dobul de 250mm este comercial si este intradevar mai greu dar e ''sifon'' daca il plimbi in doua bucati, separat tubul si separat montura. Trebuie sa ia o masa la indemana, pe care sa pui tubul in timp ce instalezi sau muti montura. Atat. Tine cont ca am avut doua operatii de hernie si nu am voie sa ma sfortez, dar asa cum am zis, nici tubul si nici montura nu sunt grele.

Ceea ce va trebui sa fac la dobul de 250mm: sa montez manere. Cel putin un maner pe tub si atunci deplasarea si manipularea va fi inca si mai usoara. Dar vreau sa mai adaug doua manere si monturii, pe laterale.
( Dupa mai bine de un an de ''dobsoneala'' cu 250mm ma si intreb de ce acesta nu este socotit un instrument mic ...  :roll: ).

Pun niste poze ca sa te incurajez. Arunca o privire mai atenta la dobul meu cel mai mic, cel maro si la cel de 200mm. Acestea au numarul necesar de manere = patru. Fara acestea, oricand iti poate aluneca din brate tubul rotofei.
Cu telescoapele de 125mm si de 200mm pot sa fac dribling cum poftesc pentru ca am de ce sa le apuc.

Despre oculare. 
Dobul de 200mm functioneaza bine cu oculare Plosll si ortoscopice deci pe la 200-300 lei/ bucata.
Dobul de 250mm pretinde oculare de la 500 lei/ bucata. O exceptie - deocamdata - sunt ocularele Lacerta UFF care costa pe la 250 lei si dintre care am incercat si m-a incantat cel de 25mm.

Succes, Mircea