-----------------------------------
zoth
02 Iul 2023 09:20

Sistemul Epsilon Lyrae
-----------------------------------
Topic separat din "

Aseara, pentru ca a fost senin, am facut si eu sapaturi in zona epsilon 1-2 Lyrae (SAO 67310-SAO 67315).
Pentru acest job am scos la munca luneta Vixen de 13 cm. Din pacate transparenta nu a fost grozava iar cerul luminat aproape ca in crepuscul. Componentele ab si cd s-au vazut si splitat foarte usor, a fost vizibila permanent si cu vedere directa si componenta I cu mag 10,4 (dupa informatiile mele). Foarte greu spre ora 23 locala si-a facut aparitia sporadic o fantoma situata aprox pe linia ab-cd doar cu vedere periferica. Una si doar una, nicidecum doua. Nu stiu ca sa zic, informatiile gasite difera de cele prezentate de Mircea, componenta E am gasit-o ca avand m11,7 iar F, m11,2 ceea ce ma face sa cred ca poate am zarit componenta F, nu sunt sigur. Poate aveti informatii mai bune pentru cele doua magnitudini (Mircea sustinea ca sunt de 12,2 si respectiv 12,7).
Toate observatiile au fost facute la 200-210x fara motorizare pe focuser si fara traching. Personal le gasesc inutile pe amandoua daca montura e capabila si stabila pentru instrumentul folosit.
Asta e cerul de aici, cu asta defilez!