-----------------------------------
zoth
04 Iul 2023 12:40


-----------------------------------
Multumesc si eu pentru imaginea postata Iulian  :) 
Da, se vede clar ca E este mai luminoasa. Imi place si pentru ca in aceasta imagine apar toate componentele sistemului despre care am discutat mai sus.

Mircea, faine materiale! M-a impresionat mereu rigurozitatea si aplecarea spre detaliu a rapoartelor inaintasilor. Delicioasa si schita din primul material, sare in ochi imediat ca observatia facuta prin luneta nu a beneficiat (nici nu avea cum la acea vreme probabil) de oglinda diagonala. In urma testelor facute aseara inclin si eu sa cred ca "I" are o magnitudine undeva pe la 9,5.
Aseara tocmai pe aceasta componenta m-am axat si am vrut sa vad cu ce instrument se poate detecta. Am scos SD-ul de 102 in care a fost vizibila usor, permanent si cu vedere directa la 140x. La aceasta magnificatie Epsilon 1-2 Lyrae se vedea ca dubla-dubla.
Am trecut apoi la binocularul de 70mm cu oculare carmite. Foarte, foarte greu vizibila componenta I la 44x. Mi-a luat ceva vreme pana am zarit-o cu privire periferica si parca sporadic. Sistemul Epsilon 1-2 Lyrae se vedea doar ca dubla.
Am ramas totusi cu o nelamurire pe care nu mi-au rezolvat-o nici materialele postate mai sus. Componenta I face si ea parte din Debillissime sau acestea sunt doar cele mai slabe E,F, G si H?

Apropo, componenta C din sistem este si ea o dubla, cred ca stie toata lumea care a citit despre subiectul asta. Astept sa citesc un raport la stele subarc despre separarea ei  :)  Problema mare se pare ca nu consta in separatia mica ci in necunoasterea magnitudinii companionului.
Si inca o chestie pe care sunt sigur ca nu o stiti: Sirius B este un sistem binar dar care nu a fost inca confirmat. Vedem ce ne rezerva viitorul.
Pana atunci mai facem sapaturi prin zona ...