-----------------------------------
zoth
05 Iul 2023 19:07


-----------------------------------
Magnitudinea vizuala 10 este accesibila fara efort pentru o apertura de 50mm.

Nu stiu ce sau daca vrei sa insinuezi ceva cu afirmatia de mai sus, dar eu spun ca accesibilitatea de care vorbesti este functie de nivelul de poluare luminoasa. Probabil ca pe cerul de acolo vezi lejer componenta I in 50mm, nu te contrazic. Daca insa vei veni cu jucariile la cerul de aici ai sa constati ca "I" nu mai e chiar atat de accesibila. Eu am vazut-o la limita vederii periferice in 70mm si nu mananc rahat. Este la fel de adevarat ca binocularul cu oculare carmite nu beneficiaza de o paleta de mariri ca cea a unei lunete clasice in schimb beneficiaza de vedere binoculara si pe undeva cred ca lucrurile se compenseaza.

Si pentru ca tot am ajuns la mariri, as vrea sa fac un comentariu personal cu privire la acest subiect.
Am vazut ca mi-ai facut recomandarea pentru luneta de 13cm sa maresc magnificatia. Sunt total de acord cu acest lucru dar in ce priveste perceptia stelelor sa nu-mi spuna nimeni ca trebuie sa ajung pe instrumentul meu la magnificatia folosita de tine pe dobul de 200 pentru ca nu voi fi de acord.
In fond perceptia stelelor se bazeaza pe diferenta dintre luminozitatea stelei si cea a fundalului. Daca punem instrumentele noastre pe acelasi cer vom avea nevoie de mariri diferite pentru a obtine aceeasi luminozitate a fundalului si lucrul asta nu este dat de magnificatia in sine ci de pupila de iesire.
Concret la dobul de 200 la o magnificatie de 385x o sa ai o pupila de iesire de aprox 0,52mm. Pentru a ajunge la aceeasi luminozitate a fundalului, deci o pupila de 0,52mm, instrumentul meu are nevoie de o magnificatie de 250x. Asta asa ca paranteza.

In ce priveste componenta C unele cataloage (ex WDC) o dau dubla. Chiar si in primul tabel postat de tine pe acest topic la SAO 67315 apare pe una din pozitii Ca, Cb data acolo cu separatia de 0,2". Altii o dau cu 0,1". Tragedia mare nu e insa separatia mica dupa cum am spus in postul precedent ci faptul ca nu se cunoaste inca magnitudinea companionului. Evident ca era gluma cand am spus ca vreau sa citesc depre separarea acestei duble.