-----------------------------------
gpaunescu
07 Iul 2023 12:09


-----------------------------------
Sa clarificam niste notiuni:
   - Kernel este core-ul oricarui sistem de operare (linux, windows, etc.); este o interfata care include drivere low level de comunicatie cu hardware-ul si expune o interfata de nivel mai inalt folosita de aplicatii. Este incarcat la boot; poti sa il privesti ca un fel de aplicatie care ruleaza in bucla si raspunde la interactiunile noastre cu calculatorul.
   - linux are mai multe distributii. Se ia kernelul si apoi se adauga diferite aplicatii si se obtin diferite diferite distributii de linux, care pot arata diferit, modul in care se instaleaza aplicatiile poate fi diferit sau nu, dar care sunt bazate pe acelasi kernel. 

   Tu ai Linux Mint 20.3 care este derivat din Ubuntu 20.04.5 (nu exista la Ubuntu decat versiuni care au .04 sau .10, dupa luna in care sunt facute releas-urile, aprilie sau octombrie). Ubuntu 20.04.5  inseamna ca e al 5-lea release pentru 20.04. Deci e o distributie bazata pe Ubuntu, care la randul ei e bazata pe Debian.
   Linux mint e facuta sa fie cat mai robusta si usor de folosit, de aceea e preferata de multi utilizatori. Dar tot un Ubuntu e la baza.

   In ceea ce priveste Flycapture, linuxul tau e si mai avansat decat 18.04. E posibil sa nu mai mearga pe 20.04 daca cine dezvolta Flycapture nu a facut actualizarile necesare. O sa incerc sa instalez la mine, intr-o masina virtuala cu linux mint 20.3  ca sa vad daca merge sau nu.

   In ceea ce priveste camera, de obicei Kernel-ul are deja drivere de USB, cam toate dispozitivele pe USB sunt vazute si recunoscute pe linux si pot fi folosite fara nici un alt driver instalat.
   Ca sa testezi exista o aplicatie care se numeste Cheese ($ sudo apt install cheese) si daca ii dai drumul, o sa mearga cu camera ta (la meniu -> Preferences selectezi ce camera doresti sa folosesti)

   Eu nu am instalat drivere si folosesc toate echipamentele astronomice pe care le am (de la camere la monturi) pe USB. 
   Incearca AstroDMX, e foarte buna si usor de folosit si merge cu camerele USB. De obicei aplicatiile de astronomie vin cu tot ce e necesar (KStars vine cu driverele INDI, etc.)

   Sharpcap stiu ca nu are versiune de linux; incearca sa cauti daca se poate instala pe Ubuntu in wine (tot timpul e bine sa faci cautari pe Google facand refererinta la Ubutu in loc de linux mint pentru ca o sa obtii mai multe rezultate). 

   Aplicatia Playonlinux (o poti instala cu synaptic) te ajuta sa instalezi aplicatii de windows mai usor.

   Orice intrebari mai ai, poti sa le pui fara jena. O sa incerc sa raspund atat cat stiu.