-----------------------------------
edforceone
08 Iul 2023 16:37

Upgrade oculare
-----------------------------------
Salut,
Sunt nou pe forum si de putin timp in acest hobby. 

Am primit cadou un Skywatcher 750/150 newt cu monturi az goto, are in kit un barlow 2x si 2 oculare de 10mm si 23mm, arata exact ca acestea https://www.svbony.com/optional-lens-4mm-10mm-23mm-eyepiece/#F9301AA
Din tot ce am citit pe net despre oculare si lentile barlow, inteleg ca e mai bine sa renunt la barlow si sa iau un ocular mai mic ca sa obtin aceeasi putere de marire. 

Am cautat multe review-uri la oculare si am intrat repede intr-un rabbit hole, sunt mult prea multe optiuni. Nu reusesc sa imi dau seama ce ar merita cumparat, sau daca merita cumparat ceva fata de ce am. Din tot ce am citit pana acum toata lumea recomanda un upgrade la ocular, asta ar schimba mult calitatea imaginii.

Mentionez ca ma intereseaza sa observ planete si nebuloase cel mai mult. 
Eu am pus pe lista un Ocular Baader Hyperion 5 mm cu intentia sa il folosesc fara barlow, o posibila problema este ca ae 380g si nu cred ca pot sa montez tubul destul de in spate ca sa fie echilibrat. Alta optiune ar fi Explore Scientific 11mm 82.

M-ar putea ajuta cineva mai experimentat cu o parere si niste recomandari ?
Nu imi dau seama daca are vreun sens sa cheltui atatia bani (pt mine cel putin e destul de scump) pe un ocular si sa fie prea mult pt ce telescop am eu.