-----------------------------------
saiph
08 Iul 2023 21:11


-----------------------------------
A trecut ceva timp si era imposibil sa fi stat degeaba :lol:

Cele mai recente sunt: cel pe 2" de pe randul 2 (de sus in jos) stanga, in poza cu descriere, cel scund pe 1.25" imediat sub cel anterior mentionat, precum si cel zvelt pe 1.25" din coltul din dreapta jos.

Primul de care aminteam este un RDP cu dubleti diferiti intre ei (35mm, 32mm, 32mm, 43mm). Asta insa, se pare ca nu-l impiedica sa ofere o imagine clara, constanta, stabila, curata, la fel ca orice ocular de felul asta. As pune asta pe seama configuratiei dpdv al rapoartelor focale (f/4-f/4 la ochi, f/5-f/5 spre camp); nu am stat sa le descant, sa vad cu ce configuratie nu ar iesi ok, asa le-am gandit, asa le-am montat, asa a mers :)  Focala cam de vreo 45mm, camp cam de 55 de grade. L-am botezat "Random RDP" :lol: a avut botezul chiar aseara.

Al doilea despre care ziceam este tot un RDP clasic, cu lentile identice, practic cele mai mici pe care le-am putut gasi pe piata, in spiritul ATM-ului de subzistenta (adica la cel mai mic pret posibil), cu numai 22mm diametru si 75mm focala. A rezultat un "Shorty RDP" (tot aseara a avut botez) de aproape 28mm focala si cam 45 grade, ce ofera niste stele un pic "paroase" :lol: Nu, nu in sensul la care se gandea Hawking, ci la modul propriu, stelele in loc sa fie punctiforme cu aspect/contur circular perfect, se vad niste neuniformitati mici si dese pe inelele Airy. Din cate am inteles de la oameni care se pricep mai bine la optica, asta e "amprenta" unor suprafete optice prelucrate mai neglijent.....  csf, am vrut ieftin, asta am primit :D

Cel de-al treilea este un pic mai diferit, in sensul ca are doi dubleti scurti la ochi (de la doua oculare nu tocmai bune de la doua binocluri defecte), dupa care am pus doi singleti (unul pozitiv si unul negativ), apoi un dublet negativ spre camp. Rezultatul e un .... surogat de Delos (desi e cam mult spus, chiar daca cel putin teoretic dupa schema lui optica m-am inspirat) insa cu camp mult mai restrans, in jur de 45 grade, cu focala de ~14mm. I-am zis "Bafto Delos" :lol: Imaginea redata este destul de curata si clara pt un ocular facut din lentile care ar fi urmat sa ajunga la "reciclat".

Cele mai ok imagini le-am remarcat la RDP-ul pe 2" de pe randul 2 dreapta in poza cu descriere (45mm focala) si cel de sub el (pe 1.25", 40mm focala). Dar asta nu inseamna ca restul ar fi varza, rebuturi :) Atara doar ca stelele sunt mai punctiforme in astea doua, au aspect foarte frumos, rotund, pe tot campul.

Cam atat momentan :) as zice ca ma opresc aici cu incropitul de oculare, dar... am mai auzit noi de-astea..  :D