-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Iul 2023 15:30


-----------------------------------
Azi- noapte, am iesit oleaca sa ma racoresc dupa miezul noptii. Arsita nu se mai simtea.
Cerul era paclos dar privind mai cu atentie, iata, se vedeau niste stele.
Intamplator, priveam spre cerul nordic.
Pe la ora 1:05, vad un obiect cu aspect stelar, foarte luminos, travesand cerul la altitudine aparent constanta, de la Nord-Vest spre Nord-Est.  A trecut ''pe sub'' Polaris si ''pe sub'' Delta Cas, de unde am dedus o altitudine de 30 grade. Sa fi fost ISS ?

Multumesc Marius ! In noaptea de 16/17 a fost cum ai aratat tu, dupa ora unu. Multumesc frumos !
Abia dupa citirea raspunsului tau de mai jos, mi s-a redresat memoria.

Nu iesisem sa fac observatii, nu am avut binoclu, caiet si creion. Doar memoria , cam ruginita.
Dar am verificat prin fereastra bucatariei ceasul si mi-am ''notat'' in memorie timpii pentru estimarile de variabile de mai jos. Care s-au activat dupa citirea notei tale ... a treia tinerete ...

Cum spuneam, obiectul care s-a dovedit acum ca a fost ISS, a traversat orizontul nordic la altitudinea  de 30 grade. Traiectoria a trecut si pe sub Ksora/ Delta Cassiopeia. Asa am determinat apoi altitudinea lui ISS deoarece am vazut ca aceasta a trecut mai jos de Ksora cu jumatate din distanta dintre aceasta stea si Gamma Cas. 

Ei bine, cand ''am dat ochii'' cu Gamma Cas, toata oboseala si toropeala cauzata de arsita a disparut ca prin farmec. Dupa rapoartele mele de pe AAVSO, am observat pentru prima data aceasta stea variabila pe 21 Iulie 2021, la ora 20:45 UTC. De atunci si pana pe 15 Iulie 2023, la ora 23:30 UTC, nu am vazut ''nici o miscare''. La aceasta data insa, am vazut cu uimire ca Gamma Cas era egala in stralucire cu Shedir/ Alfa Cas si cu Caph/ Beta Cas.
Azi-noapte insa, ceea ce ''mi-a electrocutat'' curiozitatea a fost senzatia ca Gamma Cas parea inca si mai luminoasa decat Alfa Cas si Beta Cas. Am inceput sa fac comparatii. Nu m-am putut decide, intre Gamma Cas si Sadr/ Gamma Cyg, care este mai luminoasa. Dar mi s-a parut incorect sa compar o stea aflata aproape de Zenit cu una aflata la vreo 40 de grade. Cu siguranta exista diferente datorita extinctiei atmosferice.
Pana la urma, m-am decis si am ales ca stele de comparatie pe Alkaid/ Eta UMa de mv=1,85 si Mizar/ Zeta UMa de mv= 2,2. Acestea erau cam la aceeasi altitudine, chiar putin mai mica decat a lui Ksor.
Mental am putut sa asez luminozitatea lui Ksor/ Gamma Cas undeva la jumatatea intervalului dintre Alkaid si Mizar. Ceea ce ar insemna o magnitudine aparenta a lui Ksor de 2 !
Asta-i cale lunga de la magnitudinea de 2,4 vazuta ani de zile ... Momentul a fost 1:15, ora de vara.

Apoi mi-am rearanjat fotoliul de astronaut cu vedere spre Sud si am facut o estimare la Sheliak/ Beta Lyr, folosind ca stele de comparatie pe Sulafat / Gamma Lyr, m = 3,2 si k Lyr cu m = 4,3.
Aici am estimat pe Sheliak la m= 3,5. Momentul a fost 1:20,ora de vara.

Apoi am estimat luminozitatea aparenta a lui Rasalgheti/ Alpha Her, folosind pe Rasalhague/ Alpha Oph cu m = 2,14 si pe Gamma Her cu m = 3,79. Din nostalgie, folosesc pentru aceasta stea magnitudinile date de Matei Alexescu dupa Parenago, intr-o carticica din 1957. Am obtinut pentru Rasalgheti m = 3,4. Momentul a fost 1:30.

Deoarece se vedea k Lyr cu m = 4,3, as fi putut sa fac o estimare si la R Lyr. Pe aceasta am vazut-o aproape de 4,7 la 19 Iunie 2021. Zilele trecute insa am avut ocazia sa o vad pe la m =4,3 , poate chiar 4,2.

Mai jos putem asculta vibratiile stelelor variabile modelate matematic si transpuse in sunete care ne dau o idee, la scara umana, a ''muzicii sferelor''.Proiect de pe situl ''Institutului astronomic Konkoly Thege Miklos''. Asa canta stelele ... ciudata, straina frumusete.

https://konkoly.hu/stellarmusic/

Iata-ma asadar, privesc cerul si vad un Univers viu, care-mi vorbeste ! Si nici nu am nevoie de telescop ca sa-l vad, sa il aud.

Cer senin, Mircea