-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Iul 2023 12:25


-----------------------------------
Cristi

Imi cer scuze, am inteles gresit intentia ta. Nu stiu de ce, eram convins ca vrei sa descoperi comete noi.
Acum insa am inteles ca te intereseaza un binoclu optimizat pentru observarea cometelor, ca vrei in primul rand sa le observi pe cele cunoscute.

De aceea am si spus ca timpul nu iti este prieten, asa cum bine a inteles Silviu. 
Asta deoarece vanatoarea de comete noi consuma foarte mult timp la ocular. 
Inafara de un cer cu adevarat bun, mai sunt necesare si alte preconditii: cunoasterea detaliata a cerului instelat, foarte importanta. Daimaca era familiarizat  deja la vremea liceului  cu cerul instelat, observase obiectele Messier cu binoclul si sapte comete. Dintre aceste sapte comete, trei au fost comete binoculare, invizibile pentru ochiul liber: stia deci sa foloseasca efemeridele pe un cer instelat cunoscut. Invatase deja atunci sa deosebeasca o cometa de un obiect al cerului profund.
Binoclul Goerz era in perfecta armonie cu atlasul sau Dien-Flammarion, dand acces la obiectele de cer profund de magnitudinea 9mv reprezentate in acesta.

Nu-i de mirare ca descoperitori celebri de comete au descoperit si nove. Alcock, de pilda, cunostea si recunostea din memorie fiecare asterism stelar si steluta vizibila in binoclul sau de 10x50mm (parca).

Si, ca sa-i enervez oleaca pe puritani ...
George Alcock a descoperit in 1991 cea de a sasea nova a sa din casa,prin geamul termopan, cu binoclul 10x50mm, din poluatul sau oras Peterborough. Dar pentru aceasta a patrulat cerul timp de 553 ore, in cele 27 de luni premergatoare descoperirii. 
Cometa IRAS- Araki - Alcock a fost descoperita de George Alcock in aceleasi conditii.

Cristi, sa ai cer senin si spor la observarea cometelor cu noul binoclu. Si nu se stie ... Mircea