-----------------------------------
Marian M
09 Aug 2023 20:40

Cum este achro 152 F5.9 fata de SW 120/600 achro
-----------------------------------
Buna seara!

Intrebarea din titlu cred ca exprima destul de bine curiozitatea mea. 
Putin background- am un 72 APO (G&G) si un 102 APO, pe care le folosesc mult pe binoviewer. In plus mai am un SW 120/600 acrho, cu focuser schimbat, care duce binoviewerul MB2 fara GPC, la apertura maxima. Totul pe o montura cu cap video, pe un Skytee sau pe un AZEQ6. Imi plac toate obiectele, si luna, si planete, si DSO.

Daca primele 2 instrumente imi satisfac asteptarile pentru Luna si planete, ma gandesc de ceva vreme la acromatul 152 F5.9, vandut de TS, Tecnosky sau alti producatori. As vrea sa-l folosesc pe DSO, la putere mica/ media, pe post de RFT. Inca nu sunt pregatit pentru un Newton rapid de 150 sau 200, care s-ar putea sa fie mai sharp decat RFTul de mai sus, intrucat nu este bino-friendly- cu siguranta are nevoie de un GPC sa intre in focus si pierd tocmai esenta, respectiv un camp larg.

Stiu ce poate acromatul de la SW; la puteri mici/ camp larg, este un instrument care ofera nopti frumoase, de neuitat. Inca am in minte Double Cluster vazut prin acesta, cu un APM XWA 13mm, matchingul perfect! Pe forumuri apare de multe ori formularea de diamante pe cerul negru, pentru APO, o imagine la fel de frumoasa am si eu in minte cu setupul descris.

Are oare cineva experienta cu acest instrument, 152 F5.9, mai ales prin comparatie cu 120/600? Am citit mult pe toate forumurile, aparent e corectat similar cu un acromat de 150 F8, pare ca duce usor pana la 100x sau chiar mai mult. Prin comparatie, SW 120/600, pe la 60-70x deja nu mai focuseaza bine.

Sunt curios daca cineva dintre colegii de pe forum a avut posibilitatea sa le compare, este o imbunatatire semnificativa, imagine mai bine corectata? Din specificatiile de pe TS. com, pot adapta bino fara GPC

Multumesc frumos!