-----------------------------------
StarChild
10 Aug 2023 11:31


-----------------------------------
@marian: cand vrei, si ajungi prin TM, da-mi un semn si facem o comparatie side-by-side intre 120F5 si 150F5 ... ma astept ca TS 152F5.9 va fi marginal mai bun decat 150F5

Ce pot sa-ti spun, cand am trecut de la 120F5 la 150F5 a fost evidenta cresterea in stralucire a obiectelor difuze. Nu ma pune sa-ti zic exact cu cat, dar a fost simtibila diferenta. E drept ca 120-ul era "castrat" cum a explicat @zoth mai devreme, deci nu era 120 curat.
150-ul in schimb i-am pus focuser de 2.7", deci ar trebui sa lucreze la diametru de 150 complet.

Oricum primul lucru care-l vei remarca daca faci trecerea spre 150, va fi greutatea semnificativ mai mare...de fapt e dubla mai ales cu focuserul mai mare. TS-ul va fi si mai greu decat 150F5-ul meu.

Legat de calitatea optica, tind sa-l cred pe @zoth, desi sincer sa fiu as fi curios sa privesc si eu printr-un instrument real de ala. A fost la un moment dat si ala pe lista mea de posibile RFT-uri, dar am renuntat in favoarea SW 150-ului (mai ieftin, semnificativ mai usor, apropiat ca diametre deci vizual nu ma asteptam sa fie o diferenta vizibila la ocular...cel putin ptr mine).

O alta diferenta simtibila (ptr mine) a fost cum se vede Soarele prin 150 si prisma Herschel... doar atat zic: e altceva :-)  Adica prin luneta 150 cu prisma Hershel vad vizual detalii mai fine decat prin C8HD cu filtru Baader folie...bun era cumva de asteptat ca folia aia strica mult, dar nu ma asteptam sa strice chiar atat de mult. Iar fata de luneta de 120 cu prisma Hershel e clar mai detaliata imaginea.