-----------------------------------
Bivanus
12 Aug 2023 01:56


-----------------------------------
Vrabia malai viseaza si eu oculare Takahashi TOE , din pacate mai va pana acolo. Asa ca am agatat un Lacerta UWAN 4mm scos la vanzare de un coleg de forum si bine am facut ! 
Din ce am mai citit pe net , acest ocular ar fi se pare o clona Nagler. Dupa ce l-am folosit cap la cap cu un Nag T6 9mm cred si eu acest lucru. Este un pic mai mare si mai greu decat cel de 9mm dar din pozele altora am vazut ca si Naglerul de 3.5mm este mai mare asa ca se respecta proportiile.
Fiind sezonul planetelor l-am scos sa vad gazosii , din motive tehnico-administrative aka zugravit l-am pus momentan doar pe 72ED. Saturn bine definit , diviziunea Cassini vizibila , am reusit sa-i arat si sotiei . Jupiter frumos , patru benzi de nori vizibile , am incercat si un filtru UHC sa mai scot un pic de contrast, a aratat bine dar filtrul meu , banuiesc generatie mai veche , a adaugat doua mici halouri rosu/albastru - nu deranjeaza , cel putin nu pe mine , planeta in sine se vede clar si chiar taie nenorocirea care iese din lampile cu sodiu de pe strada. 
O data pus in ocular s-a simtit  mai usor decat ma asteptam , le-am pus pe montura AZT6 si am putut sa o tin foarte putin stransa si sa o misc din varful degetelor. Fata de combinatia Nag 9mm + Barlow 2X care ar fi echivalentul unui 4.5mm mi s-a parut mai comod , pentru ochii mei este un ocular placut care nu oboseste si a carui pozitie optima este usor de gasit si de pastrat. Usor fenomen de kidhey-bean in afara pozitiei optime , dar subtire , fara sa afecteze zona centrala in care era planeta.
O alta bila alba , ocularul are gatul suficient de lung ca sa ajute obtinerea focusului la 72ED care are focuserul este cam scurt si unde orice alt element care poate sa lungeasca distanta ajuta mult.
Are si o bila neagra, cupa ocularului lasa de dorit din punctul meu de vedere , este prea moale si prea putin adanca , seamana la dimensiuni tot cu Nag dar nu si la textura.