-----------------------------------
sorini
17 Aug 2023 15:35

Nikon Aculon A30 10x25
-----------------------------------
Imi doream de ceva timp, ca si alti colegi de forum, un binoclu &#8220;de buzunar&#8221;. Evident de calitate ridicata si pret redus!
Ceva timp in urma, colegul Cristi @cristib a oferit la licitatie un Nikon Aculon A30 10x25. La licitatie m-am inscris, dar si la 6/49 am mai jucat. Intr-o postare am zis ca daca nu-l castig, sigur il cumpar. Si l-am cumparat.
Nu, nu voi scrie un review, nu ma pricep la asa ceva, dar voi lasa cateva impresii dupa &#8220;first light&#8221;.
Este excelent de mic si usor, cat mi-am dorit sa fie pt drumetii, in special pe munte.
Pe ziua, am privit cu un ochi printr-un brat de binoclu, iar cu celalalt direct la obiectul vizat, pt a-mi da seama daca are tendinta de a modifica culorile. Atat pe culori tari (reclame, acoperisuri) cat si pastelate (nuante de cer) culorile sunt respectate intocmai.
Focalizarea este lina si parca prea usoara, dar punctul de focus este ferm, clar si se mentine pe ambele canale &#8211; nu este nevoie sa mai reglez canalul drept.
Ca niciodata cand am achizitionat un instrument optic, a doua seara a fost si senin, asa ca l-am testat si la stele.
Campul clar este cam de 50-60%, dar stelele sunt punctiforme, iar in zona de neclar sunt numai aberatii optice (stelele se alungesc), nu si cromatice. Campul declarat este de 5grd si pe diametru cuprinde Eltanin &#8211; Rastaban din Draco, sau triunghiul Vega &#8211; Zeta Lyr &#8211; Dubla dubla.
Totusi si pe zi si pe noapte, este prezent efectul de &#8220;hublou&#8221;.
Am primit si o gentuta de prins la curea, dar agatat la gat nici nu se simte. Este ceea ce cautam la acest gen de binoclu.