-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Aug 2023 19:36


-----------------------------------
Salutare Cristi, salutari colegilor

M-am decis in privinta ofertei foarte generoase a lui Cristi asa cum explic mai jos, procesul de decizie merita discutat deoarece este interesant.

Incepusem sa fac ochi dulci binoclului Lacerta 10x50mm din mai multe motive. Cel mai important este acela ca m-am apucat serios de observarea stelelor variabile.
Hartile de binoclu ale AAVSO sunt construite pentru tipul de binoclu 10x50mm. 
Am trecut de 200 de observatii raportate la 20 de stele variabile. Am inceput sa am o bruma de experienta.
Majoritatea acestor observatii le-am efectuat cu binoclul Saga 10x42mm care functioneaza foarte bine. Dar la observarea stelelor de comparatie ale unor variabile precum X Her, R CrB, CT Del ar fi fost foarte utila o apertura mai mare.
Am remarcat insa un ''randament'' mult mai bun daca pot efectua comparatiile cu binoclul si nu cu telescopul. Desigur ca un binoclu 15x70mm da acces la stele mult mai slab luminoase decat un binoclu 10x50mm sau 10x42mm. Pentru folosirea lui ore in sir este recomandabila utilizarea unei monturi de binoclu. Modelul 25x70mm banuiesc ca se poate folosi numai pe montura.
Orice fel de montura reduce insa drastic mobilitatea binoclului.

De aceea, multumind inca odata lui Cristi pentru generozitate, alegerea mea este binoclul Nikon Aculon 10x50mm caruia-i promit supradoze de lumina stelara.

Multumesc si colegilor pentru comentarii. M-a bucurat indeosebi parerea lui Niky360 care confirma ca Nikon Aculon are calitatile potrivite scopului propus.

Cer senin, Mircea