-----------------------------------
FlorinT
23 Aug 2023 22:33

Binoclu livrat cu probleme
-----------------------------------
A&#537;a cum am anun&#539;at, interesat fiind de achizi&#539;ia unui binoclu, am primit astăzi coletul după ceva peripe&#539;ii. Am comandat Lacerta Explorer 10x50. 

Ieri a fost prima tentativă, a sosit un colet uria&#537; pentru un simplu binoclu. Prin urmare primul &#537;i  al doilea gând m-au purtat spre Mo&#537; Crăciun-ul care l-a vizitat recent pe unul din colegii no&#537;tri. :) Primul, fire&#537;te la vederea namilei de cutii. Al doilea, când în interiorul acesteia dezvelesc mai întâi un trepied... (măi să fie, "m-a lovit" &#537;i pe mine vreo tombolă?...)
Când am depănu&#537;at &#537;i celălalt locatar al cutiei, mi s-au spulberat visele... Era un telescop, nici urmă de vreun binoclu, semn clar de o încurcătură la magazin. Coletul cu pricina mult mai valoros decât ce am comandat eu, a aterizat gre&#537;it pe meleagurile moldovene, pentru că, de fapt, era destinat cuiva din Alba (conform facturii din interiorul coletului, doar că  era etichetat la exterior cu numele &#537;i adresa mea).

&#536;i cum inten&#539;ionam să dorm lini&#537;tit noaptea, am retezat-o sec curierului care se oftica deja când i-am spus că nu pastrez cadoul, ci sun fără  dubiu la magazin pentru returnare.
 
Prin urmare, astăzi, deci foarte prompt imediat a doua zi, a &#537;i sosit un alt binoclu (că primul era rătăcit cel mai probabil undeva în drum spre Alba), dar cu ceva semne de întrebare. Ata&#537;ez un video scurt &#537;i câteva poze din care se pot observa următoarele:

- roti&#539;a de reglare dioptrii joacă (zornăie chiar - vezi în video)

- o "buburuză" mică de ră&#537;ină epoxidică cred, pe zona tronconică a unui bra&#539;;

- cele două cercuri de clar parcă nu reu&#537;esc să le fac un singur cerc (aici poate nu mă pricep eu - sunt neexperimentat - o fi de la ceva probleme cu ochii mei suferinzi de presbiopie);

- în interior privind prin lentilele obiectivului se văd câte două sigilii undeva unde probabil se pot ac&#539;iona ceva reglaje, dar unul este cu un orificiu vizibil, deci neacoperit de ră&#537;ina sau siliconul ăla, e doar în jurul găurii... Să fie acolo locul unui &#537;urubel lipsă?... ori un orificiu prin care s-a umblat?

- tot privind prin binoclu, după ce am reglat focusarea pe un obiect, e firesc să fie blurat dacă îl mut undeva mai înspre marginea lentilelor? adică dacă nu îl mai centrez pe mijloc (acolo dacă vreau pot face un nou reglaj de focalizare; dar nu ar trebui să poată focaliza cu toată suprafa&#539;a lentilelor odată?)

-pe gentu&#539;ă o pată ce pare tot de la o picătură de ră&#537;ină care a fost &#537;tearsă;

- tot privind prin lentilele obiectivului undeva se văd vreo trei fire de praf mai clar (mai sunt &#537;i altele dar aproape imperceptibile - semn că ar putea să se fi umblat înăuntru?);

- urme de adeziv în jurul ocularului stâng:

- mică zgârietură sau pată pe clema dreaptă pt ata&#537;are curelu&#537;ă;

- cele două mici orificii de pe ramele lentilelor obiectiv nu au aceia&#537;i pozi&#539;ie (cel mai probabil e normal să fie a&#537;a, dar men&#539;ionez pentru asigurare).

De văzut prin binoclu, se vede bine, îmi place luminozitatea &#537;i limpezimea lentilelor care oferă imagini impresionante.

În urma constatărilor de mai sus, am decis să returnez &#537;i să cer un altul.
Voi ce părere ave&#539;i?

Faptul că liniile drepte verticale &#537;i orizontale sunt curbate când sunt încadrate necentral pe obiectiv, cred că este firesc (efectul de lentilă) &#537;i nu o deficien&#539;ă de reglaj, nu?

PS: Cu pozele mai văd, nu reu&#537;esc să le pun de pe telefon (ori o fi de la dimensiunile limitate de forum)