-----------------------------------
KOLS
26 Aug 2023 10:29


-----------------------------------
Salut, guys! :D
Toate cele trei mesaje sunt interesante si voi incerca sa raspund tuturor in acest comentariu.

1: Cred ca voi renunta, cum ai sugerat si tu, la red dot si voi merge pe optiunea de Telrad. Stiam ca este mai eficient dar habar nu aveam ca nu necesita sa dau gauri! Asta mi se pare foarte tare. Banuiesc ca banda respectiva are un adeziv zdravan in asa fel incat sa nu te trezesti cu Telradul pe jos in mijlocul observatiilor.
Distantele dintre suruburile bazei sunt de 3cm-3,5cm. Ar fi super sa imi spui daca exista un model mai universal cu care as putea inlocui baza asta. Multumesc pentru ajutor! :D

2: Nu stiam ca luneta si telradul/red-dot sunt complementare. :shock: Acum ca ai specificat, chiar are sens! :lol: Vedeam prin pozele de pe internet cu gear-ul oamenilor dar am crezut ca sunt lasate amandoua doar de dragul de a avea alternativa sau pentru ca sunt situationale si in functie de conditii, unul este mai bun decat celalalt. 
Un 9x50 suna bine! Imi place foarte mult contrastul si luminozitatea pe care le am in Nikonul meu 10x50. Ba chiar am incercat odata sa folosesc binoclul in locul cautatorului pentru a gasi Andromeda. In cautator nu vedeam nimic in timp ce in binoclu se rezolva ca un mic smudge gri dar clar vizibil! (Nici in telescop nu reuseam sa vad nimic, dar asta este un subiect pentru o alta postare aici pe forum :lol: )
In legatura cu ocularele, chiar vorbisem cu cineva care postase in sectiunea de Bazar sa imi &#8216;pastreze&#8217; doua oculare pana la salariu! Ocularele sunt un Baader Hyperion Modular 24mm 68d impreuna cu un Explore Scientific 15mm 70d . :D Consideri ca raman niste optiuni viabile, tinand cont si de aspectul barlow-ului (la care eu nu ma gandisem) ? 
Pentru mine, colimarea este destul de intimidanta pentru ca mi s-a parut destul de greu sa o nimeresc chiar si cu laserul. Cand dadeam de un bolt de reglare pe o axa, imi sarea laserul pe alta axa :lol: . Voi cauta un ghid de colimare asa cum ai mentionat tu, sa incerc, poate mi se va parea mai intuitiva. :D 

3: Chestia asta cu prisma Amici mi se pare geniala! 100% urmatorul finder il voi cumpara cu o astfel de prisma pentru ca mi se pare un life saver! :o
80mm suna putin excesiv, cred eu, doar pentru un cautator. 50mm in schimb mi se pare perfect! :D

Va multumesc mult pentru raspunsuri si sfaturi!