-----------------------------------
Erwin
26 Aug 2023 18:22


-----------------------------------
Eu am un teleobiectiv rusesc, MTO-11CA, 100mm F/10. L-am folosit alternativ cu luneta de 80x900, este prea mic pentru o senza&#539;ie wow dar este la fel de capabil ca luneta la obiectele difuze &#537;i în plus nu prezintă cromatism. L-am folosit cu montura piston mică (care duce 5Kg fără probleme la vizual) ca instrument grab&go. Încape într-o geantă foto. Momentan nu mai am trepied pentru acest setup, dar l-a&#537; putea folosi cu montura iOptron portabilă pe care încă nu am încercat-o. 

De asemenea, am o experien&#539;ă pozitivă cu un mak Skywatcher cu tub alb de 150mm, împrumutat, pe care l-am folosit mai mult la Astro Fest &#537;i prezentări cu publicul din ora&#537;, a&#537;adar mai mult la Lună &#537;i planete, pe montura Vixen GP motorizată cu onStep, este oarecum echivalentă cu EQ5 GoTo. Acest setup nu stă bine la capitolul portabilitate pentru că nu poate fi cărat într-un singur drum de la locul de depozitare la ma&#537;ină. Un setup ideal ca portabilitate trebuie să-l po&#539;i duce în mână sau într-un troller, rucsac fără alte drumuri, inclusiv trepiedul. Am impresia că un C6 este mai portabil decât un mak de 150, corectorul este mai sub&#539;ire &#537;i mai u&#537;or. Dar mak-ul excelează la calitatea imaginii.