-----------------------------------
GunDALF
27 Aug 2023 13:02


-----------------------------------
Nu ca-l am eu la vanzare, :mrgreen: dar un Mak de 127 e perfect ca portabilitate si raport performanta/pret (dealtfel e numit si apocromatul de buget), mai ales daca doresti preponderent planete. Pentru DSO cerintele sunt altele, prima si esentiala fiind un cer negru, adica musai iesire din localitati... si abia apoi telescopul.
Acum folosesc un SCT de 6" doar pentru ca fac foto astroplanetara si chiar avem nevoie de 1" in plus pentru expunere si mi-am dorit ceva light pentru AZ GTi-ul meu (setup-ul perfect, dupa ce am trecut prin lighioane mult mai mari). Altfel, pentru vizual mi-ar fi fost de ajuns Mak-ul.
Daca nu faci foto, o montura azimutala ti-e perfecta (am una nou-nouta la Bazar). :lol:

Mak-ul de 127 e putin mai greu decat SCT de 152, tuburile sunt pe-acolo, Mak-ul fiind mai putin voluminos. Ambele sunt portabile. Mak-ul are marele avantaj ca nu se decolimeaza asa usor. La SCT trebuie verificata colimarea, mai ales daca il zgaltai la transport, de pilda. Cu ocazia deplasarii mele in CO prin Turcia, apoi in tara, a trebuit sa-l recolimez usor, asta desi l-am transportat intr-o geanta capturita cu burete. Mak-ul nu s-ar fi decolimat.