-----------------------------------
GunDALF
27 Aug 2023 14:04


-----------------------------------
Pentru OP (@initiator)
Conceptul de portabilitate evolueaza direct proportional cu intelepciunea. ;) La tinerete toti vor mari si tari. Spre batranete, abia, realizam ca esentele tari se tin in sticlute mici. :mrgreen: 
Acum, mai serios: eu am avut un newtonian de 200mm pe un HEQ5, iar ansamblul mi s-a parut greu si voluminos, chiar daca aveam masina cu care sa-l transport. Totodata, intr-un apartament de bloc eram limitat. Cu toate astea, setupul mi-a placut, desi n-a fost scos prea des (de fapt, foarte rar) la aer. Exact asta se intampla cand iei mare si tare. ;) Probabil ca daca stateam la casa, alta ar fi fost treaba, il montam fix pe un pilon. Dar pentru plecat cu telescopul dupa mine, era dificil. Alta e situatia acum, cu AZGTi si C6. Sau cu Mak-ul de 5". Daca AZGTi tinea un 200mm, as fi luat unul; un SCT evident, ca un newtonian era prea masiv.
Pentru planete oricum esti limitat in cea mai mare a timpului de seeing la sub 100-150x, hai max. 200x, asa ca nu esti in prea evident avantaj cu instrumente mai mari. Avantajul aperturii mai mari se obtine la DSO, dar... iarasi dar, trebuie sa iesi la cer negru.