-----------------------------------
Catalin Fus
01 Mar 2008 20:29

...
-----------------------------------
Salut Ovidiu,

Hyperioanele au cimpul atit cit se spune ca au, 68 grade. Au o lentila f mare la ochi ceea ce creaza o alta senzatie de confort si au eye-relief mai mare (CRED!!!)....
Daca ar fi sa aleg intre Hyperion vs Panoptic, ptr ca asta e comparatia corecta, nu cu Naglere, as alege clar Panoptic. Motivul este simplu, Hyperion are 8 lentile si o gramada de sticla in plus (ma refer aici fizic) pe cind Panopticele au 6 si din punctul meu de vedere merita toti banii. Nu mai aduc in discutie dimensiunile, care la Panoptic sint absolut normale pe cind la Hyperion....e altceva.

Acum depinde si de lungimea focala pe care o doresti. Eu am acele Pan de 24mm pe care le consider IDEALE...si nu glumesc si nici nu sint singurul cu o asemenea opinie.

Nagler are tot 8 elemente si sincer cred ca au aceeasi transmisie ca si Hyperioanele.

82 grade vs 68 grade = diferenta notabila ;-)...nu exista dubii in privinta asta. Se vede diferenta intre 88 gr si 82 gr f usor, intre 68 si 82 e evidenta!!

Daca vrei sa fii mai clar ar ajuta...exact ce focale compari?? exemplifica te rog

Zoom-ul de la Hyperion nu imi spune mai nimic. Eu m-am uitat printr-un zoom acum ceva vreme si sincer, nu mi-a placut. Eu cred ca sint folositoare mai ales la planete/luna in configuratii 5-8mm (vezi Televue sau Speers-Waler) altfel, nu merita banii ( prea multa sticla!!).

Eu as lua un ocular fix si un barlow cu partea de jos desurubabila ( am si eu un asa ED 2x de 2'' de vanzare) si as avea 3 configuratii , as pastra cimpul si transmisia si in plus ar fi bun si eyerelief-ul fara sa fac compromisuri.


Catalin