-----------------------------------
sorini
03 Sep 2023 21:31


-----------------------------------
Nu stiu cum de mi-a scapat acest topic!
Si cum am trecut prin (aproape) toate fazele in ceea ce privesc observatiile vizuale prin Cassegrain, imi face placere sa va impartasesc experientele mele.
Primul Cass achizitionat a foat un SC 150 Celestron (rosu). L-am luat cu montura 8SE, dar nu m-a incantat Go-to, in schimb pe tracking era fb. Am fost atat de incantat de tub incat mi-am zis ca trebuie sa am unul de 200. L-am dat pe cel de 150 dupa ce am gasit un SC200 (negru), tot se la Celestron. Toate bune si frumoase si cu acesta, numai ca timpul pe care eu il pot aloca observatiilor este limitat ai trebuia sa astept chiar si peste 1 ora pt stabilizare termica. Problema capitala pt mine. La ambele tuburi le-am confectionat cate un troller in care am pus tubul, montura, setul de oculare, pack de baterii si alte accesorii, toate protejate in spuma de ambalaj. Ca si orientare, trollerul pt SC200, avea aprox 80/50/30 si cantarea spre 30kg. Dar l-am dat (complet) si pe acesta, pt ca nu corespundea timpului disponibil. Ocazia a facut ca sa pot achizitiona un MTO1000 (Mak 100, f/10) care are o optica excelenta, iar ca portabilitate poate fi luat cu usurinta pe mumte, intr-un rucsac (am scris un topic cu toate detaliile). In timp am ajuns la concluzia ca tot un tub de 150 raspunde nevoilor mele si avand experienta cu MTO, am decis sa iau un Mak150. Pt deplasari am MTO, iar acasa observatiile le fac din balcon, deci spatiul este f limitat si nu imi permite un Mak180, care implica si o montura pe masura. Imaginea observata  pe 150 este exelcelenta, facand observatii cu predilectie planetare si la duble (am mers fara probleme la magnificatii de 400x). Pt acest tub am luat o montura AZ-GTiX (SW). Pt i treg ansamblul am facut o postare, iar concluzia este ca raspunde cu prisosinta tuturor doleantelor mele. Nu mi-am propus ca aceasta sa fie portabila, dar cred ca intr-un mic troller (60/40/30) ar incapea totul, la o greutate de vreo 15kg.
Nu stiu inca ce inseamna portabil pt tine, dar daca pot ajuta cu orice alte detalii, o fac cu placere.
PS: imi cer scuze pt eventuale greseli de tipar (am scris de pe tel)
PS2: daca prezinta interes, maine cand ajung la calculator trimit link-uri catre topicurile deschise pe aceste teme
Numai bine