-----------------------------------
red giant
02 Mar 2008 15:45


-----------------------------------
Bun, să sintetizăm un pic.

Cea mai spectaculoasă observație: cometa Holmes, la vreo două săptămâni după outburst, văzută afară din oraș. O splendoare! Vedeai cum se destramă coama pe direcția cozii.

deep-sky
Tot ce vedeam era "în premieră" deci am fost impresionat indiferent de condițiile de observație. În oraș pun des un filtru UHC, care ajută la nebuloase. Țin minte că peste Veil (Voalul?) aș fi trecut liniștit fără filtru.

planete
* Venus, Jupiter, Saturn (max 170x) - văzute doar în condiții proaste
* Marte (340x)- o dată am avut impresia că văd ceva ce seamănă a calotă polară (cu ceva probleme de aburire la ocular), iar cu alt prilej distingeam zone mai închise la culoare pe suprafață (pe un frig crâncen, probleme de lăcrimare)
* Uranus - prea mic ca să conteze

* Luna - în general văzută când era prea mare (îți frige retina :) ) sau prea jos pe cer

Pentru început am achiziționat 3 oculare care ocupă bine zona de măriri mici-medii (Panoptic 27mm-44x, Nagler 11mm-110x și 7mm-170x) și un barlow 2x pe 2". Pentru mărire mare vreau să-mi iau un ocular cu focală mai mică (4-5mm) și ceva mai puține lentile.

Pe lista de accesorii esențiale intră o mașină, un scaun, mai câteva telescoape pt. ieșirile în grup :) și poate un instrument mic pentru observații rapide.