-----------------------------------
tudor
13 Sep 2023 17:14


-----------------------------------
Trinovid 8x20 vs Ultravid 8x20

De foarte mult timp am vrut să fac această compara&#539;ie, dar nu am avut niciodată ocazia să mă uit prin Ultravid lângă Trinovid. Binoclurile mele sunt genera&#539;ii noi, beneficiind de cele mai noi acoperiri.

Design si finisaje exterioare:
Trinovid, în opinia mea, are un design mai matur &#537;i mai plăcut datorită simplită&#539;ii &#537;i func&#539;ionalită&#539;ii sale. Iar Ultravid are un design pu&#539;in mai elaborat, cu linii frumoase curbe &#537;i moi.
Armura Ultravid prezinta ni&#537;te linii de imbinare care dau impresia unei stări brute, în timp ce Trinovid are aceste linii de imbinare a armurii bine ascunse sub balama. 
Mecanica
Păr&#539;ile mecanice ale celor doua binocluri au reglaje fine &#537;i precise (balamale rigide, cu focalizare precisă, reglaje de dioptrie &#537;i ocular fara cusur). 
Sistem de focalizare
Aici avem două abordări diferite: Trinovid are o roată de focalizare minimalistă, ascunsă în volumul binoclului, servind ideii de volum cat mai mic posibil. Se misca precis fara alunecare, cu o senzatie mica dar placuta de granulatie. În schimb, Ultravid are o roată mare &#537;i evidentă, care serve&#537;te ideii de confort, cu o mi&#537;care la fel de precisă, dar cu un sentiment mai mătăsos. 
Ajustare dioptrii - +3,5 dioptrii. vs -+5 dioptr. Aici Trinovid lasă o marjă mai mare pentru mai mul&#539;i purtători de ochelari. 
Ergonomia este mai bună la Ultravid datorită rotitei de focalizare mai mare. Cu toate acestea, obisnuinta mea cu el îl face &#537;i pe Trinovid confortabil. 

Finisajul interior este mai bine înnegrit în Ultravid. Trinovid folose&#537;te materiale &#537;i vopsele mai strălucitoare. Acest lucru generează probleme optice pe care le voi raporta în categoria Optică.
Impermeabil. Trinovid doar rezistent la stropire vs Ultravid 0,5 bar.
Dimensiunile la prima vedere sunt foarte asemănătoare! Dar numai dacă punem ambele binoclu unul lângă celălalt, diferen&#539;a devine vizibilă. Trinovid este pu&#539;in mai mic în toate direc&#539;iile. Ultravidul nu mai incape in geanta mica cumparata pentru Trinovid!!! 
Greutatea cu curele (&#537;i capace Ultravid) 232g vs 256g. Cele 24 de grame mai pu&#539;ine nu se simt în realitate, dar sunt rezultatul unui corp mai mic al lui Trinovid. 
Accesorii. Ultravid vine cu capace de ocular pentru ploaie, foarte utile atunci când binoclul vă atârnă de gât. Trinovid are o curea cu eliberare rapidă.


Optica
Ambele au prismă tip roof cu strat de corectare de fază P40 &#537;i HighLux-System HLS &#537;i lentile cu strat multiplu HDC (oferă rezisten&#539;ă la abraziune). Doar Ultravid are acoperire AquaDura pe lentilele exterioare care impiedica apa sa se aseze pe oculare.
Am observat diferen&#539;e de culoare a acoperirilor antireflex de pe oculare, obiective &#537;i prisme. Ultravid are, de asemenea, un diametru pu&#539;in mai mare a lentilelor pentru ocular (16,5 mm fa&#539;ă de 15,5 mm).
Contrastul este principalul avantaj al Ultravid fa&#539;ă de Trinovid. Este evident mai mare, Ultravid având o imagine mult mai vie decât Trinovid. 
Rezolu&#539;ie pe centru. După teste, în ciuda diferen&#539;ei mari de contrast, am ajuns la concluzia că aceste două binoclu rezolvă acela&#537;i număr de detalii. Egalitate perfectă. 
Rezolu&#539;ie pe margini. Aici putem observa o mare diferen&#539;ă în avantajul Ultravid. 90% din FOV este clar, în timp ce cu Trinovid este u&#537;or de observat că aproximativ 80% din FOV este neclar. 
Rezisten&#539;ă in contralumina. Rezisten&#539;a foarte bună la lumina strălucitoare a Ultravid este cea care contribuie &#537;i la avantajul de contrast în timpul zilei cu soare puternic în compara&#539;ie cu Trinovid! 
Balansul de alb este foarte asemănător, paleta de culori fiind foarte asemănătoare cu exacerbare/saturare plăcută a culorilor, specificată Leica! 
Luminozitate. Estimarea vizuală a luminozită&#539;ii este foarte subiectivă &#537;i dependentă de condi&#539;ii &#537;i foarte greu de apreciat, deoarece în această apreciere sunt implicate &#537;i alte variabile importante: culorile &#537;i contrastul. Culorile acestor binocluri fiind extrem de asemănătoare cu un echilibru de alb identic, doar contrastul mai mare al Ultravid a rămas să îmi influen&#539;eze percep&#539;ia asupra luminozită&#539;ii. Datorită acestui contrast puternic al Ultravidului, în condi&#539;ii de lumină puternică, îmi dă iluzia că este pu&#539;in mai întunecat decât Trinovidul. Dar aceasta este doar o iluzie, deoarece Trinovidul are un contrast mai slab &#537;i pare să aibă o imagine u&#537;or spălată. Această spălare este percepută iluzoriu de creierul meu ca o luminozitate falsă. Dar in conditii de luminozitate mult mai mica, m-am chinuit foarte mult sa vad vreo diferenta, si nu am reusit sa deosebesc intre cele doua binocluri! Dacă a&#537; fi văzut o oarecare diferen&#539;ă în condi&#539;ii de întuneric, s-ar părea că ar fi în avantajul Ultravidului, dar sincer cred că este o egalitate! 
Abera&#539;iile cromatice sunt minime &#537;i doar pe margini. Pentru mine nu prezinta nici un fel de problema la ambele binocluri.
Distorsiunea geometrică este mai pronun&#539;ată pe margini la Trinovid. Dar Ultravidul are &#537;i el un pic de distorsiune. 
Confort privit. Din specifica&#539;ii, ambele binocluri au aceea&#537;i distanta de privit 15mm. Dar mi se pare că Ultravidul are un avantaj foarte mic. Pentru a vedea întregul FOV, trebuie să apăs un pic mai mult cu Trinovidul.
Câmpul vizual este identic în ambele binocluri de 6,5 grade, rezultând acela&#537;i AFOV de 52 de grade. 
Ultravid poate focaliza la 1,75 m &#537;i Trinovid la doar 2,40 m.

Concluzii.
Aceste doua binocluri au optic acela&#537;i ADN (culori, abera&#539;ii cromatice, FOV, rezolu&#539;ie centrală). Dar compara&#539;ia arată două diferen&#539;e importante în performan&#539;a optică:
1 Contrastul general al imaginii este mult mai mare în Ultravid (datorită vopselei negre mai mate &#537;i acoperirilor mai bune) &#537;i
2 Rezolu&#539;ia pe margini este vizibil mai extinsă la Ultravid (90% din FOV vs 80% din FOV)
Aceste diferen&#539;e optice fac ca imaginea Ultravid să fie vizibilă mai spectaculoasă decât fratele său!
Dar când vine vorba de dimensiuni, Trinovid ia aici premiul principal (diferen&#539;e mici, dar vizibile). De asemenea, designul Trinovid este mai frumos din punctul meu de vedere (subiectiv).