-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Sep 2023 21:17


-----------------------------------
Gelu

Nu vreau sa te incurajez sa fii brutal cu telescoapele tale dar vorba prietenului meu Csillag Attila '' telescopul nu-i ou de Paste''. 
Mi-a dat acest raspuns cand ( adus la disperare de o oglinda care nu voia sa se parabolizeze ca lumea ) a aruncat-o sub stiva de lemne de foc. Ingrozit, l-am intrebat daca nu se teme iar el mi-a dat raspunsul de mai sus. Si a mai adugat ceva in genul ''ce pot sa fac cu aceste doua maini, pot sa si desfac''.
John Dobson era si el renumit pentru ''delicatetea'' cu care manuia telescoapele.
Ce parere aveti, Dobson umbla cumva in varful picioarelor si vorbea in soapta pe langa telescoapele lui ?
Poza atasata ne da raspunsul. 

Telescopul e un instrument, o unealta de privit departe, nu are rost sa-l idealizam si sa-l idolatrizam.
La modul general, evit pe cat posibil deteriorarile la orice.
Dar ce tanc, ce crucisator si ce telescop intergalactic este acela care arata ca un popou de bebelus !?

Renovarea reflectorului de culoare grenau de mai sus ( ''Ratusca cea urata'', favorita haremului meu de telescoape )  a inceput prin astuparea gaurilor devenite inutile si care mi-au servit, de-a lungul anilor,  sa incerc diferite focusere, barillete si cautatoare. Saptespezece am avut de astupat, repet in cifre : 17.
Privind retrospectiv, m-am distrat grozav tot facand si desfacand modificarile. 

Dupa acest preambul cam lung, am sa inchei cu indemnul : ''pune mana, da jos oglinzile, trasaseaza, puncteaza si gaureste si monteaza manerul ala''.
Daca nu , lasa asa dar sa nu te aud, Doamne fereste, plangand dupa el dupa ce-l vei tranti pe beton.

Am scris pe larg pe acest subiect deoarece ai respectul si prietenia mea. 
Esti unul dintre cei care fac observatii si de aceea ai toata simpatia mea. 
Dar folosirea frecventa a telescopului te expune la asemenea accidente. Intrebarea este nu ''daca'' ci ''cand'' se va intampla.
Lasa astronomilor de dormitor grija sa-si pastreze telescopul in vata ...

Toate cele bune, Mircea