-----------------------------------
dmtr69
15 Sep 2023 14:54


-----------------------------------
-La partea cu curatarea tubului nu m-am gandit. Am zis ca nu ar mai fi nevoie de tapetarea cu velur. Poate ca mai si rigidizeaza tubul (aici ma gandesc sa-i pun sine lungi, jos si sus, sau una jos plus o bara de alumiu solida sus, unde pun si luneta de ghidaj). 
Un tub de fibra de carbon este minunat, doar ca este ridicol de scump. De aceea nici nu mai face SW asemenea modele. Se vand mai bine cele de otel.
-Nu am un observator dedicat, protejat de lumini parazite. Montura e pe balcon, mai vine lumina de la vecini sau de la stalpul stradal (la vreo 20m de mine, dar vara este mai mascat de frunzele pomilor).
-Parasolarul este intr-adevar prea mic, nici unul din modelele vazute nu este suficient de lung dincolo de focuser. Poate din motive constructive. Este mai usor sa fixezi "spiderul" si port-secundara la capatul tubului, secundara fiind cat mai aproape de spider pentru a micsora bratul fortei. Ca solutie se folosesc parasolarele flexibile. I-am facut o caciula si newtonului de 6", din salteluta de izopren negru, aluminizata pe exterior (n-am mai gasit tipul asta).
Multumesc tuturor pentru raspuns.