-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Sep 2023 22:01


-----------------------------------
Ziceam de diafragme in tub ca-s inutile daca parasolarul nu este suficient de lung, fara sa explic.

Baiul este cu atat mai mare cu cat doresti sa alegi un focuser scurt, sa ai planul focal  cat mai apropiat de secundara.
Si pentru ca este de 2'', va intra oblic si mai multa lumina pe langa capatul superior al tubului, va trece prin gauroiul focuserului, va ajunge direct in planul focal si va fi nefocalizata. 
Rezultatul ? Toata imaginea va fi spalacita chiar daca in tub sunt 20 de diafragme.
Musai sa folosesti o prelungire asa cum ai facut la telescopul de 6'' pe post de parasolar altfel, pentru conditiile descrise pe scurt, telescopul nu te va multumi.

Am avut la testat un newtonian de 8'' F/4, m-am intalnit cu mistretul fata-n fata. Pentru vizual nu mi-a placut deloc. Norocul tau ca ai deja corector de coma. Cine nu are un corector de coma excelent, mai bine sa nu se apropie de telescoape F/4.

Numai asa ca o parere, daca ar fi sa imi iau unul, as opta pentru Sky Watcher.
Nu stiu ce au facut cei de acolo pentru ca, in urma cu vreo zece - doisprezece ani, oglinzile lor erau ''standardul'' de oglinzi proaste.
Apoi firma a luat masuri foarte bune. Optica Sky Watcher recenta, este excelenta. 
Am privit prin mai multe telescoape SW si toate au fost nu acceptabile, nu bune ci optic excelente.

Succes, Mircea