-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Sep 2023 22:28


-----------------------------------
Salut Gabriel

Raspund cu placere !

Am lipit niste placute de textolit in asa fel incat centrele lor sa cada in punctele ideale pentru sustinerea oglinzii adica = 0,404 R.
R = raza oglinzii. Placutele au fost lipite cu adeziv epoxidic.

Pe siliconul folosit scrie ''Glass'' si este destinat lipirii sticlei, oglinzilor ...
Siliconul se pune pe centrele placutelor.
Niste opritoare ( un numar anume de saibe , de exemplu), puse in dreptul bordului oglinzii la 120 grade, asigura ca oglinda sa nu preseze tot siliconul dintre spatele ei si placuta ci sa formeze o perna de 3mm grosime.
Se lasa timp de 48 ore, cel putin, siliconul sa se intareasca intr-un loc ferit. Nu se umbla in preajma oglinzii, mai ales in primele ore. Pui siliconul, iti iei talpasita si incui camera.

Textolitul are (daca nu ma insel) o grosime de 6mm +pernele de teflon 3mm = spatiu liber in spatele oglinzii de 9mm.
Din fabrica, spatele oglinzii era asezat pe o zdreanta de burete si statea alipita de placa de baza.

Ma astept sa am timpi scurti,de ordinul a 20 minute pentru aclimatizare, din cauza racirii pasive asigurate de inaltatoare.
Am lipit oglinzile de la Toleascop 200mm, Ratusca cea urata 125mm si newtonianul de 76mm.
Si newtonianul 125mm F/4,5 a avut oglinda lipita.

Un singur si mare avertisment : trebuie sa operezi cu rigurozitate si metodic ca un chirurg. Daca ajunge silicon pe fata aluminizata a oglinzii ... ai pus-o, nu te mai poate ajuta nimeni decat pubela de gunoi.
Dar lipirea asigura pastrarea colimarii o lunga durata si foarte precisa.

Duminica noaptea, cu ''Ratusca cea urata'' si a ei lipita oglinda, am vazut la 270x, discurile de difractie partial suprapuse ale stelei duble STT 410 cu separatia de 0,86''.

''Cine nu risca ... nu frisca '' !

Mircea

PS: evident ca am lipit si placa de baza de inelul metalic al barilletului. Din fabrica, placa de baza din plastic  era ''talanga - balanga''. Am lipit-o cu epoxid, i-am aratat si ei cine-i sefu' la telescoapele mele, nu se plimba cum are chef, ca in China.
Dar eu nu am resentimente fata de chinezi, ei se straduiesc sa produca cat mai ieftin, datorita lor avem toptan de telescoape.
Am insa tot dispretul pentru poolele de nemti de la gmbh .... care se lauda cu o asemenea oroare cum a fost acest telescop cand a iesit din fabrica.