-----------------------------------
raduM
03 Mar 2008 20:33


-----------------------------------
dar ca si curricula, proiectata in nivel de intelegere al elevilor, sunt de partea dl Dragan: sunt peste media noastra

Există o deosebire fundamentală: în curriculum, ei au si multe materii care ii stimuleaza, care le formeaza o idee despre ceea ce sunt, despre cum sa-și găsească locul potrivit. Am văzut ore de ... circ, de teatru... nu "cercuri" ci ore de clasă, cuprinse în programa școlii respective. Înțelegerea vine și din degajarea cu care sunt privite lucrurile... atât de către educator cât și de către elev. 
Noi tratăm elevul cum tratăm broasca din laboratorul de zoologie: dacă dă din picioruț când îi aplic o tensiune, e ok.

Eh... ne-am cam ambalat în discuția asta și era vorba de prezentarea aceea drăguță cu dimensiunile. Chestia cu contracția eu aș numi-o mai degrabă proiecție. Așa cum spune Bryanton (idee clasică de altfel, pe care am găsit-o încă de la Einstein și -frumos prezentată - la Carl Sagan) putem face o analogie - dpdv geometric- între ceea ce vedem noi tridimensional și ceea ce vede o ființă plană (furnica, deși nu e plană e destul de mică ca să o considerăm noi în plan). Trecerea asta de la 3D la plan e proiecție. La fel, pentru celelalte dimensiuni.