-----------------------------------
mihai_mail_ro
21 Sep 2023 14:21

test
-----------------------------------
Multumesc pt feedback.
Folosind o stea artificiala, am refacut testele fara obstructie obiectiv - aici se vede o mare diferenta - outside focus este f neclar si cu inele de difractie nedetectabile (foarte putin detectabile vizual unde rezolutia este mult mai buna fata de camera)
Apoi, folosind metoda descrisa mai sus (obstructie 33% a obiectivului) si o stea artificiala, am repetat testele.
In modul obiectiv obstructionat 33% apar inele de difractie si la outside focus, dar nu sunt egale ca intensitate si nu au marginea bine definita comparativ cu inside focus.

In final am facut teste cu stea artificiala cu Takahashi FC-100DC (obiectiv fluorit)  fara obstructia obiectivului - inside focus inele f clare dar, surpriza, outside focus inele distincte si simetrice ca si luminozitate, doar o idee mai putin clar conturate. Nu am mai facut poze la aceste teste

Concluzia mea este ca sigur APM140 nu este la nivel Takahashi ca si aberatii de sfericitate, ramane de vazut cand Jupiter va fi observabil pt mine sa vad diferenta la vizual.

Observatie - pt focalizare la distanta scurta pana la steaua artificiala, am folosit mai multe prelungitoare de 2" astfel incat sa nu ne mire ca imaginea apare usor decolimata