-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Sep 2023 18:23


-----------------------------------
De acord cu Catalin, o mira iti va fi utila.

Nu te lua dupa datele publicate de siturile meteo cu privire la rezolutie.
Cand pe meteoblue zicea ca rezolutia va fi in jur de 1,5'' sau 2,5'' eu am reusit sa rezolv duble subarc.
Nu-i o parere ci un fapt constatat.
In rest, prognozele s-au confirmat in majoritatea cazurilor in privinta perioadelor de cer senin.
Am mai observat ca periculosi sunt norii din prima coloana, cei de joasa altitudine.
De multe ori am putut face observatii satisfacatoare cand erau prognozate acoperiri de 30% sau 40% in straturile de medie sau inalta altitudine.

Si, desi nu imi convine, trebuie sa recunosc ceva, pentru ca este adevarat. 
Ei bine, pentru stele duble, cerul de oras s-a dovedit a fi mai bun, mai stabil decat cerul negru.
Banuiesc ca deasupra orasului exista un gradient stabil de temperatura care provoaca miscari relativ constante intr-o directie. Deci celulele de aer citadin se misca cam la fel si cam in aceeasi directie.
Banuiesc ca la cer negru aceste celule au o miscare aleatoare.
Sau ( si ) s-ar mai putea ca celulele citadine sa fie mai mari decat cele rurale. Nu stiu de ce ar fi asa.
Doar speculez. 
Fapt este ca din oras observ mai bine stele duble decat la cer negru. Acolo e lumea nebuloaselor si a galaxiilor.

( :evil:  :evil:  :evil: Inca n-am uitat si sunt oarecum frustrat ca galaxia M33, care de multe ori nu se vede cu telescopul din  oras, pe cerul negru se vede in cautatorul RACI 8x50mm.  :evil:  :evil:  :evil: )

Cer senin, Mircea